1. A. B. C.
2. A. B. C.
3. A. B. C.
4. A. B. C.
5. A. B. C.
6. A. In the hotel. B. In the factory. C. In the bookstore.
7. A. Sometimes. B. Hardly ever. C. Never.
8. A. Rock music. B. Classic music. C. Light music.
9. A. Spring. B. Summer. C. Winter.
10. A. Doing sports. B. Staying up late. C. Studying for a test.
11. What does Lily want to do?
A. To get good grades. B. To meet friends. C. To be a volunteer.
12. Who will go with Mark to the old people’s home this week?
A. His classmates. B. His parents. C. His friends.
13. What time does Mark start to work on Saturday afternoon?
A. At 2:00 a.m. B. At 2:00 p.m. C. At 6:00 p.m.
14. How does Mark always feel from helping others?
A. Satisfied. B. Worried. C. Excited.
15. Where are they going to meet?
A. At the park. B. At the school gate. C. At the bus stop.
|Dragon Boat Festival|
|When?||It usually comes in 16 .|
|How long?||They went to Qu yuan’s hometown for 17 days.|
|What to do?||They visited the museum and 18 some photos.|
|What to watch?||They also watched the boat 19 .|
|How?||It was really interesting and 20 .|
第一节 完形填空 阅读短文，根据其内容，从A、B、C、D中选出最佳答案，并用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。
Jim and Steve were twins. They played on the same football team, and shared all the same toys, the same bedroom and the same friends. They shared ____1____.
One Sunday, Jim and Steve went ____2____ to ride their blue bike, but they wanted to go to different places. Their mother heard the two boys arguing and came outside. She told ____3____ to take turns to ride the bike. However, they didn’t want to share it.
A few days later, their mother brought a pet ____4____ home for the boys. “Can’t we each have our own cat?” asked the boys angrily. They were ____5____ of sharing everything.
“I’m sorry, but you must share one cat,” the mother said. “You will have to ____6____ the cat and make sure it has enough food and doesn’t do anything wrong.” Then the boys began to share the jobs.
One day, the cat got into the mother’s bedroom. After a few minutes, the cat had fun playing with the ball of yarn (线) and ____7____ away the yarn all over the room. Steve saw it and quickly went to find Jim, telling him ____8____ the cat had done.
“Oh, no! It’s our job to clean up the mess,” cried Jim. The boys quickly picked up the yarn and ____9____.
“Just think, Jim, if we had two cats, they would have made a ____10____ mess,” said Steve.
“That’s right,” laughed Jim. “Maybe sharing isn’t so bad!”
1. A. anyone B. someone C. nothing D. everything
2. A. outside B. inside C. upstairs D. downstairs
3. A. us B. them C. him D. her
4. A. dog B. cat C. fish D. bird
5. A. tired B. full C. short D. proud
6. A. catch B. meet C. feed D. beat
7. A. throwing B. giving C. running D. going
8. A. where B. why C. what D. who
9. A. put it up B. put it back C. put it on D. put it off
10. A. happier B. easier C. smaller D. bigger
【答案】1. D 2. A 3. B 4. B 5. A 6. C 7. A 8. C 9. B 10. D
anyone任何人；someone某人；nothing没有事物；everything一切。根据上文“They played on the same football team, and shared all the same toys, the same bedroom and the same friends.”及下文“They were ____ of sharing everything.”可知他们是分享一切。故选D。
outside在外面；inside在里面；upstairs上楼；downstairs下楼。根据下文“Their mother heard the two boys arguing and came outside.”可知他们是要出去骑车，用outside符合题意。故选A。
us我们；them他们；him他；her她。根据上文“Their mother heard the two boys arguing and came outside.”可知妈妈是告诉吉姆和史蒂夫轮流骑车，用them符合题意。故选B。
dog狗；cat猫；fish鱼；bird鸟。根据下文“Can’t we each have our own cat?”可知妈妈带回来的是只宠物猫。故选B。
be tired of厌倦；be full of充满……；be short of缺乏；be proud of为……感到自豪。根据上文 “ ‘Can’t we each have our own cat?’ asked the boys angrily. ”可知男孩们厌倦了分享一切。故选A。
catch抓住；meet遇见；feed喂养；beat击败。根据题干中“make sure it has enough food”可知是必须喂猫。故选C。
throw away扔掉；give away赠送；run away逃跑；go away走开。根据题干中“the yarn all over the room”可知是把线扔得满屋子都是，用throwing符合题意。故选A。
where在哪里；why为什么；what什么；who谁。根据空后“the cat had done”可知此处要用what作done的宾语，结合语境可知是告诉吉姆猫做了什么。故选C。
put up张贴；put back放回原处；put on穿上；put off推迟。上文讲猫把线扔得满屋子都是，由此可推出捡起来后要放回原处，用put it back符合题意。故选B。
happier更高兴的；easier更容易的；smaller更小的；bigger更大的。根据题干中“if we had two cats”，结合常识可知两只猫会弄得更乱，mess常用big来修饰，此处用bigger表示比有一只猫时更乱。故选D。
A. Please remember to protect your eyes.
B. Have a good day, bye!
C. Don’t worry! You will go back to school soon.
D. I have to go to school every day.
E. Because I can play basketball with my neighbors.
F. Because I have to take online lessons at home.
G. Actually, I feel a little bit bored.
【答案】11. G 12. F
13. C 14. A 15. B
根据“how are you going”可知在询问近况如何，G选项“ feel a little bit bored”符合。故答案为G。
根据“why”可知在问为什么感到无聊，F选项“ have to take online lessons at home”符合。故答案为F。
根据“I hope so”可知此处表达了针对上网课还想念同学的情况，希望会发生的变化，C选项“Don’t worry! You will go back to school soon”符合。故答案为C。
根据“bad for your eyes”可知此处在建议他保护眼睛。A选项“remember to protect your eyes”符合。故答案为A。
对话结尾表达良好的祝愿并说再见，B选项“Have a good day, bye”符合。故答案为B。
By the Youth
|When we were scared, sad and helpless, you gave us courage, warmth and hopes.
When we had to stay at home to keep away from the illness, you, workers, helped us buy living things;
Leaving your children behind, you worked in the neighborhood every day, you never complained but smiled the whole day.
When we needed all kinds of materials, you, drivers, drove them there without thinking twice;
Running on the streets, between the cities, you made sure things went well as usual.
|When we had coughs or fevers, you, ▲, tried your best to save our lives;
Looking after the patients in the hospital day and night, you never gave up until the sick got well.
There are many people doing jobs in silence;
There are many people giving hands without telling their names.
Thanks for your hard work and selflessness.
You’re the heroes of the times.
You’re the most beautiful in our hearts.
We love you!
16. We had to stay at home because ________.
A. we didn’t want to go out B. we had enough food
C. we didn’t want to work D. we wanted to avoid the illness
17. According to the poem, the drivers were ________.
A. warm-hearted B. awful C. cruel D. cold
18. Which can be the best for ▲ ?
A. scientists. B. officers. C. doctors and nurses. D. drivers.
19. What’s the writer’s purpose of writing this poem?
A. To show his praises. B. To show his regrets.
C. To show his worries. D. To show his wishes.
20. What’s the best title for the poem?
A. To the politest people. B. To the most beautiful people.
C. To the cleverest people. D. To the most humorous people.
【答案】16. D 17. A 18. C 19. A 20. B
细节理解题。根据文中When we had to stay at home to keep away from the illness可知，当我们呆在家里是为了远离疾病，故选D。
细节理解题。根据文中When we needed all kinds of materials, you, drivers, drove them there without thinking twice可知，当我们需要各种材料的时候，你，司机，不假思索就把他们开到了那里，所以司机是热心的，故选A。
细节理解题。根据文中空格后面的tried your best to save our lives可知，这里表达的是对医护人员的赞美，故选C。
主旨大意题。根据文中Thanks for your hard work and selflessness. You’re the heroes of the times. You’re the most beautiful in our hearts. We love you!可知，作者写这首诗的目的是来表示他的赞扬，故选A。
最佳标题题。根据文中There are many people doing jobs in silence; There are many people giving hands without telling their names. Thanks for your hard work and selflessness. You’re the heroes of the times. You’re the most beautiful in our hearts. We love you!以及整个文章的理解可知，文章主要是赞美那些在疫情期间为人们奉献了很多的最美逆行者，所以B选项的概括比较合适，故选B。
Many students in Zunyi like eating our local food—mashed (捣碎的) potatoes, because it is cheap and delicious. However, do you know how to make it? Here are some ingredients and steps.
1kg of potatoes
25g of oil
Salt and pepper
First, peel the potatoes. Try to cut the potatoes into small pieces.
Second, cook the potatoes in a pot filled with water for half an hour.
Next, when the potatoes are soft, put them in a bowl, and mash them with a fork.
After that, add the oil, salt and pepper. If you like, add some meat!
Finally, fry it for a few minutes. Now it’s ready.
21. The reason why students in Zunyi like mashed potatoes is that ________.
A. its crispy and salty B. it’s cheap and delicious
C. it’s sweet and cheap D. it’s expensive and delicious
22. What ingredients do we need to make mashed potatoes?
①Potatoes ②Oil ③Salt and pepper ④Sugar
A. ①②④ B. ①③④ C. ①②③ D. ②③④
23. How long should we cook the potatoes in a pot?
A. 30 minutes. B. 45 minutes. C. 60 minutes. D. 90 minutes.
24. How many steps are necessary for making mashed potatoes?
A. 2. B. 3. C. 4. D. 5.
25. Where can you probably read this passage?
A. In a storybook. B. In a cookbook.
C. In a guidebook. D. On a news website.
【答案】21. B 22. C 23. A 24. D 25. B
细节理解题。根据Many students in Zunyi like eating our local food—mashed potatoes, because it is cheap and delicious.遵义的许多学生喜欢吃我们当地的食物——土豆泥，因为它既便宜又好吃。可知，遵义学生喜欢土豆泥的原因是它既便宜又好吃，故答案选B。
细节理解题。根据Ingredients: 成份，1kg of potatoes 1公斤的土豆。25g of oil 25克的油，Salt and pepper盐和胡椒粉；可知做土豆泥需要土豆、油、盐和胡椒粉，故答案选C。
细节理解题。根据Second, cook the potatoes in a pot filled with water for half an hour.第二，在一个装满水的锅里煮土豆半个小时。可知，我们应该在锅里煮土豆30分钟，故答案选A。
细节理解题。根据Steps: First…，Second…，Next…，After that…，Finally…；可知制作土豆泥需要五个步骤，故答案选D。
文章来源题。通读全文可知，本文主要介绍了制作土豆泥的材料和方法。结合选项A. In a storybook. 在一本故事书中；B. In a cookbook. 在一本烹饪书中；C. In a guidebook. 在一本旅行指南中；D. On a news website. 在一个新闻网站上。可知B选项符合题意，故答案选B。
China has accepted western fashion and technology as it has developed these years, but a lot of young people are turning to the past for their clothes choices and putting on traditional “hanfu”.
As the government encourages the renaissance (复兴) of traditional culture, hanfu is getting more and more popular with the teenagers. Every year, we can enjoy different hanfu shows around the cities. These shows bring us back to Han dynasty. We learn more about the history, culture and beauty from them.
Hanfu hasn’t been in the same style since Han dynasty. However, this kind of clothes has something in common. They all have large soft robes (袍子), with sleeves that hang down to the knees, so the hands can’t be seen.
In modern China, the hanfu lovers are from history fans, cartoon fans to clothes fans.
“Clothes are the basic part of culture, so both the traditional clothes and modern clothes play the same role in culture,” said Zhang Jun, a famous reporter. “If the people and the country do not even understand our traditional clothes or don’t wear them, how can we talk about other important parts of our culture?”
26. What clothes does the passage talk about?
A. B. C. D.
27. Han fu is getting more and more popular because ________.
A. China has accepted western fashion B. China has accepted western technology
C. China has developed in recent years D. the government encourages traditional culture
28. Who are hanfu lovers in China nowadays?
A. History fans. B. Cartoon fans. C. Clothes fans. D. All of the above.
29. What does the underlined word “sleeves” mean?
A. 衣领 B. 衣袖 C. 纽扣 D. 拉链
30. According to Zhang Jun, he thinks ________.
A clothes are not the part of culture B. it’s not necessary for us to wear hanfu
C clothes help us understand our culture better D. hanfu isn’t so important as modern clothes
【答案】26. A 27. D 28. D 29. B 30. C
细节理解题。根据文中They all have large soft robes (袍子), with sleeves that hang down to the knees, so the hands can’t be seen. 它们都有大而柔软的长袍，袖子垂到膝盖，所以手看不见。可知与描述相符的是A选项中的图片，故选A。
细节理解题。根据文中As the government encourages the renaissance (复兴) of traditional culture, hanfu is getting more and more popular with the teenagers.可知，随着政府鼓励传统文化的复兴，汉服越来越受到青少年的欢迎。故选D。
细节理解题。根据文中In modern China, the hanfu lovers are from history fans, cartoon fans to clothes fans.可知，在现代中国，汉服爱好者从历史迷、卡通迷到服装迷。故选D。
词义猜测题。根据文中They all have large soft robes (袍子), with sleeves that hang down to the knees, so the hands can’t be seen. 他们都有大而柔软的长袍，……垂到膝盖，所以手看不见。可知，这里的sleeves指的是“袖子”，故选B。
细节理解题。根据文中“Clothes are the basic part of culture, so both the traditional clothes and modern clothes play the same role in culture,” said Zhang Jun, a famous reporter. “If the people and the country do not even understand our traditional clothes or don’t wear them, how can we talk about other important parts of our culture?” 著名记者张军说：“服装是文化的基本组成部分，所以传统服装和现代服装在文化中起着同样的作用。如果人民和国家连我们的传统服装都不懂，或者不穿，我们怎么谈我们文化的其他重要部分呢？”可知，衣服能帮助我们更好地了解我们的文化，故选C。
①Chemistry is everywhere in our daily life. Sometimes it’s easy to see. At other times, it can be very hard to see the everyday chemistry at work, but nearly everything you touch has some chemicals (化学物质) in it.
②Chemistry helps to make products for use. Something as simple as toothpaste has at least three chemicals that keep your teeth clean. Other things in your daily life are created by chemistry, such as hair products and soap. Without chemistry, we would never have known that we need soap to get the oil out of clothes.
③Chemistry also helps us understand the world around us. Thanks to chemistry, we know bleach (漂白剂) can’t be mixed with vinegar (醋), because the mixture can produce harmful gas.
④Chemistry plays a big role in food preparation. Cooking food causes it to go through a chemical change. That is the reason why cooked food often tastes different from uncooked food. Too much or too little of any chemical material makes a difference to the result of baking (烘焙). For example, the cake can be too soft or too hard.
⑤Chemistry isn’t something that just lives in a laboratory; it’s something that you meet hundreds of times in life. Knowing how chemistry works will give you a greater understanding of the life.
31. What can the chemistry in soap help us?
A. To clean the teeth. B. To make the teeth strong.
C. To clean the oil off clothes. D. To make the clothes new.
32. From the third paragraph, we know that ________.
A. we can mix bleach with vinegar B. the mixture can produce useful gas
C. we can’t mix bleach with vinegar D. chemistry can’t help us make products
33. The fourth paragraph mainly tells us that ________.
A. cooked food is much better than uncooked food
B. chemistry plays a big role in food preparation
C. there are no chemical changes while we are cooking
D. the cake can’t be too soft or too hard with chemistry
34. Which of the following shows the structure (结构) of the passage? (①=Paragraph 1)
A. B. C. D.
35. What’s the main idea of the passage?
A. Chemistry and food. B. Chemistry around the world.
C. Chemistry and products. D. Chemistry in everyday life.
【答案】31. C 32. C 33. B 34. A 35. D
细节理解题。根据第二段“Without chemistry, we would never have known that we need soap to get the oil out of clothes.”可知肥皂里的化学物质可以帮助我们清洗衣服上的油渍。故选C。
细节理解题。根据第三段“Thanks to chemistry, we know bleach (漂白剂) can’t be mixed with vinegar (醋), because the mixture can produce harmful gas”可知漂白剂和醋不能混合，因为会产生有害的气体。故选C。
段落大意题。根据第四段第一句“Chemistry plays a big role in food preparation”可知这一段主要讲述化学物质在食物准备上的重要作用。故选B。
主旨大意题。文章主要讲述化学物质在日常生活中的用途和作用。可概括为Chemistry in everyday life。故选D。
My name is Kate. I’m a policewoman. My job is to help people give up drugs (毒品). I work as a policewoman because of an unforgettable experience that happened in my teens.
On my 14th birthday, some close family members had a party for me in a park. I received many gifts. My aunt gave me 100 yuan. I was excited and kept on thinking about how I should spend the money. Just after everyone sang Happy Birthday to me, ①突然，我看到一个小男孩正坐在树下哭泣。I wondered why he was sad and went to him with a piece of cake. “What’s the matter?” The boy looked up but said nothing. I passed him the cake and tried to talk with him. Several minutes later, I knew about his story. His parents both died of drugs a month ago, so he had to live with his uncle and missed his parents so much. He always felt sad and afraid. He didn’t know what he could do. What a poor boy! How terrible the drug was! I gave my money to the boy and told him to face the life bravely. ②From then on, I made up my mind to do something against drugs. Please value your life, and stay away from drugs!
36. Is Kate 14 years old now?
37. How did the boy feel after his parents died?
38. What did Kate do for the boy after hearing his story?
【答案】36. No, she isn’t.
37. He felt sad and afraid./ Sad and afraid.
38. She gave her money to the boy and told him to face the life bravely.
39. suddenly, I saw a little boy sitting and crying under the tree.
根据第二段中“On my 14th birthday, some close family members had a party for me in a park.”可知，此处是描述凯特在14岁生日的时候，一些家庭成员为自己举办了聚会，这是过去发生的事情，所以凯特现在不是十四岁，应使用否定回答。故填No, she isn’t.
根据第二段中“He always felt sad and afraid.”可知，这个小男孩的父母死去以后，他感到既悲伤又害怕。故填He felt sad and afraid./Sad and afraid.
根据第二段中“I gave my money to the boy and told him to face the life bravely.”可知，凯特听了这个男孩子的故事以后，把自己的钱给了这个男孩，并告诉他要勇敢地面对生活。故填She gave her money to the boy and told him to face the life bravely.
根据上文中sang可知，句中时态为一般过去时，动词应使用过去式；suddenly突然；I我；see看到，过去式形式为saw；see sb. doing sth.看到某人正在做某事；a little boy一个小男孩；sit and cry under the tree坐在树下哭；see a little boy sitting and crying under the tree看到一个小男孩正坐在树下哭泣。故填suddenly, I saw a little boy sitting and crying under the tree.
from then on从那以后；I我；made up my mind to do something下定决心做一些事情；against反对，抵制；drugs毒品；against drugs抵制/反对毒品或与毒品做斗争。故填从那以后，我下定决心做点事来抵制/反对毒品/与毒品做斗争。
In the US, the ____41____ (sixteen) birthday is special. People usually have ____42____ (importance) celebrations for teenagers. That is ____43____ the party is their first step to be an adult. Some of the parties are very big celebrations and cost a lot of money. Everyone ____44____ (wear) beautiful clothes. These parties ____45____ (hold) in hotels and there are even music group playing. People usually give gifts ____46____ the sixteen-year-olds. Some gifts can be very expensive. The young people enjoy ____47____ (they) at the party with singing and dancing. However, other parties are simpler and people just have them at home. Sometimes ____48____ (family) celebrate them in other ways, such as going on a special trip together, watching ____49____ interesting movie or eating a big meal in a nice restaurant. How do you plan _____50_____(celebrate) your birthday?
44. wears 45. are held
46. to 47. themselves
49. an 50. to celebrate
主语parties是复数，主语与动词hold之间是被动关系，用一般现在时的被动are held表示“被举办”。故答案为are held。
此处用give sth. to sb.表示“给某物给某人”，此处用介词to。故答案为to。
此处用enjoy oneself表示“玩得开心”，根据the young people可知是复数概念，用反身代词themselves。故答案为themselves。
表达“看电影”用watch a movie，interesting是元音音素开始的单词用不定冠词an。故答案为an。
此处表达“计划做某事”用plan to do，此处用动词不定式to celebrate。故答案为to celebrate。
Last week, Mr. King came to Beijing by plane. On he first day, he rode a bike to the Great Wall and stayed there for five hour. On Tuesday, he went to Wangfujing Street to do some shopping. On Wednesday, he watched Peking Opera and eat Peking Duck. Then, he spent two days visit many famous places in Tianjin. He was surprising at the development of China.
Mr. King said, “The high-speed trains are so fast. You can go to much places you want. Everything is very convenient at here. People’s life is good than before. Chinese people are kind but friendly. So I want to make friends with them. I have good time in China.”
57. 去掉at 58. good—better
根据句意理解可知，这里表达的是“花费时间做某事”，英语结构是spend time doing sth，所以这里的visit应该用ing形式，故答案为visit—visiting。
根据句意理解可知，这里表达的是“对……感到惊讶”，英语是be surprised at sth，所以这里应该用ed形容词修饰人，故答案为surprising—surprised。
根据句意理解可知，这里表达的是“玩的开心，过的愉快”，英语是一个固定短语，结构是have a good time，所以这里是have后面缺少不定冠词a，故答案为：have后面加a。
参考词汇：symbol (n. 象征) 、destroy (v. 破坏)
My name is Xixi. _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
My name is Xixi. I’m one of your favorite animals — Panda. I come from Sichuan, China. I am 13 years old. I am a national treasure of China and a symbol of China. I usually like to play with my friends. I also like climbing trees and sitting on the trees. I like bamboos best. It’s my favorite food.
But I’ve had some problems recently. My home is often broken and I don’t have much room to move around. My friends are fewer and fewer because some people have destroyed my home. There is no one to play with me and I am very lonely. My favorite food is getting less and less. I’m really sad.
I hope human friends can help me. I hope that people can protect the environment and give me more space for live. If you can cut down fewer trees, my friends and I will be very happy.
短语：one of；come from；play with；like doing；move around；cut down。