2020年各科中考真题2020年河南省中考英语试题(教师版含解析)

微信小程序
资源下载
下载价格1

2020年河南省普通高中招生考试试卷

英语

注意事项:

1. 本试卷共10页,六个大题,满分120分,考试时间100分钟。

2. 本试卷上不要答题,调按答题卡上注意事项的要求直接把答案填写在答题卡上。答在试卷上的答案无效。

一、听力理解

第一节

听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳答案。每段对话读两遍。

1. Where are the two speakers?

A. In a library. B. In a bookstore. C. In a classroom.

2. Which floor docs the woman live on?

A. The second. B. The seventh. C. The twentieth.

3. What does the man want to do?

A. Go shopping. B. Go for a coffee. C. Go to the park.

4. What happened to the woman?

A. She had a fever. B. She had a cold. C. She had a stomachache.

5. What was the weather like last Sunday?

A. B. C.

第二节

听下面几段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳答案。每段对话或独白读两遍。

听下面一段对话,回答下列小题。

6. Who is going to order the com salad?

A. Maria. B. George. C. Michael.

7. What will they share for the main course?

A. Tomato soup. B. A chicken sandwich. C. Chinese chicken and rice.

听下面一段对话,回答下列小题。

8. Where is the woman going?

A. To London. B. To Birmingham. C. To Liverpool.

9. How much should the woman pay?

A. £32. B. £64. C. £128.

听下面一段独白,回答下列小题。

10. How many times has the speaker fished?

A. Never. B. Once. C. Twice.

11. How does the speaker like those who love fishing?

A. Cool. B. Crazy. C. Patient.

12 What is the speaker mainly talking about?

A. A skill. B. A hobby. C. An experience.

听下面一段对话,回答下列小题。

13. What movies do the two speakers both like?

A. Cartoons. B. Action movies. C. Science movies.

14. Why dos the woman see movies on weekday?

A. Because she doesn’t work.

B. Because there are free movies.

C. Because the theater’s less crowded.

15. Which of the following does the woman also like?

A. Travelling. B. Reading books. C. Playing volleyball.

第三节

听下面一篇短文。按照你所听内容的先后顺序将下列图片排序。短文读两遍。

A. B. C. D. E.

16. __________ 17. __________ 18. __________ 19. __________ 20. __________

二、阅读理解

阅读下面四篇语言材料,然后按文后要求做题。

A

根据材料内容选择最佳答案。

Liverpool MUSIC

The Beatles Story The world-famous 1960s music group came from Liverpool. Find out about The Beatles at the The Beatles Story.

Open every day except Dec 25 and 26

Adult £15. 95

Student £12. 00

Child £7. 00

Child under five Free

Liverpool SPORT

Liverpool FC This city loves football. Visit

Anfield football stadium, home to Liverpool’s favourite football team, And take a tour.

Closed on weekends

Adult £15. 00

Under-16s and students £9. 00

Child under five Free

Liverpool MUSEUM

Visit the Liverpool Museum.

Learn all about the history and culture of Liverpool.

Free entry

Open daily 10a. m-5p. m.

Liverpool SHOPPING

Liverpool ONE

Find the best shopping in the centre of Liverpool at Liverpool ONE. Liverpool’s new shopping centre. Opened in 2008.

More than 160 shops, restaurants and cinemas.

Word Bank

adult 成人

stadium 体育场

entry 进入

1. What can you learn about at The Beatles Story?

A. A music group. B. A famous writer.

C. The history of the city. D. The English art culture.

2. How much do they pay if a student and his parents visit Anfield stadium?

A. £24. 00 B. £30. 00 C. £33. 00 D. £39. 00

3. How long does Liverpool Museum run daily?

A. Five hours. B. Seven hours. C. Nine hours. D. Ten hours.

4. What is Liverpool ONE?

A. A cinema. B. A restaurant. C. A music hall. D. A shopping centre.

5. Where is the text most probably from?

A. A research paper. B. A health magazine.

C. A travel guidebook. D. A geography textbook.

【答案】1. A 2. D 3. B 4. D 5. C

【解析】

本篇文章主要介绍利物浦的乐队、体育场馆、历史文化博物馆和购物中心。

【1题详解】

细节理解题。根据Liverpool MUSIC一栏中“The world-famous 1960s music group came from Liverpool. Find out about The Beatles at the The Beatles Story.”,可知在这里我们可以了解到一个乐队组合,也就是举世闻名的披头士乐队,故选A。

【2题详解】

推理判断题。根据Liverpool SPORT一栏中“Adult £15. 00 Under-16s and students £9. 00 Child under five Free”,可知一个学生和他的父母参观安菲尔德球场,他们应该付15+15+9=39,故选D。

【3题详解】

细节理解题。根据Liverpool MUSEUM一栏中“Open daily 10 a. m-5 p. m.”,可知利物浦博物馆每天营业7个小时,故选B。

【4题详解】

细节理解题。根据Liverpool SHOPPING一栏中“Find the best shopping in the centre of Liverpool at Liverpool ONE.”,可知Liverpool ONE是一个购物中心,故选D。

【5题详解】

推理判断题。根据“Liverpool MUSIC;Liverpool SPORT;Liverpool MUSEUM;Liverpool SHOPPING”,及其对它们营业时间和费用的介绍,可知这篇文章可能来自于一本旅游杂志,故选C。

B

根据材料内容选择最佳答案。

“Are you listening, Simon?” Simon’s teacher asked. It was a pretty usual question.

Simon shook his head, smiling. He hardly listened or tried hard in class. Talking was so much fun. He wanted to be heard rather than listen.

“Listen, and you’ll learn something.” Mrs. Jacobs tried every day, but Simon never paid attention.

That evening, his throat really hurt. The next morning, when he opened his mouth to say “Good morning”, nothing came out but a croak.

Simon’s mother looked at him. “Honey, you’ve lost your voice.”

“Can I stay home?” He tried to ask, but words didn’t come out. Instead, his mother checked him for a fever and decided it was good for him to go to school, even if he couldn’t talk.

When he got to school, Mrs. Jacobs said “Hello” to him, and he just nodded. When his friends asked him what TV shows he watched last night, he just shrugged. By the time the bell rang for class, almost everyone was looking at him as if he’d grown a third eye.

Penny raised her hand. “Mrs. Jacobs, why isn’t Simon talking?”

“He never stops talking.” Richard said worriedly.

Everyone started talking at once. They were excited, worried, and surprised.

Simon sat in class bored. He watched them talk to each other as if the teacher wasn’t there, but he couldn’t even do that. In math class he could hold up fingers if the answer was less than 10, but that wasn’t fun. He decided to try to pay attention.

He could do his homework that night. It gave him TV and game time with his work all done.

The next day, even though his voice was coming back, he stayed quiet again. The third day, he could talk fine, but he listened and raised his hand to speak.

What a difference that one day made!

Word Bank

throat 喉咙

croak 低哑声

shrug 耸肩

6. What did Mrs. Jacobs want Simon to do in class?

A. To talk. B. To listen. C. To sit up. D. To stay awake.

7. What was the problem with Simon that day?

A. He got a cough. B. He was late for school.

C. He lost his voice. D. He lost interests in school.

8. Why was almost everyone looking at Simon?

A. Because he grew a third eye. B. Because Mrs. Jacobs praised him.

C. Because he talked with nobody. D. Because Mrs. Jacobs nodded to him.

9. Why could Simon do his homework that night?

A. Because he already got his voice back.

B. Because he paid much attention in class.

C. Because he was given easier homework.

D. Because he learnt to use fingers in class.

10. What is the best title for the text?

A. Are you talking? B. Are you listening?

C. Is your voice OK? D. Is your school fun?

【答案】6. B 7. C 8. C 9. B 10. B

【解析】

文章大意:本文主要讲爱说话的Simon突然有一天不能说话了,他在学校安静了一天并开始把注意力放在课堂上,之后他开始认真听讲,不再一直说话。

【6题详解】

细节理解题。根据第3段中“ ‘Listen, and you’ll learn something.’ Mrs. Jacobs tried every day”可知Mrs. Jacobs希望Simon在课堂上听讲。故选B。

【7题详解】

细节理解题。根据第5段中“Honey, you’ve lost your voice.”可知那天Simon失去了声音。故选C。

【8题详解】

细节理解题。根据第7段中“When he got to school, Mrs. Jacobs said ‘Hello’ to him, and he just nodded. When his friends asked him what TV shows he watched last night, he just shrugged.”可知老师问候他他点头,朋友们问他昨晚看了什么电视,他只是耸耸肩,大家都看着Simon是因为他不和任何人说话。故选C。

【9题详解】

细节理解题。根据倒数第4段中“He decided to try to pay attention.”可知Simon那天晚上会做作业是因为他把更多注意力放在了课堂上。故选B。

【10题详解】

标题归纳题。根据第一段中“ ‘Are you listening, Simon?’ Simon’s teacher asked. It was a pretty usual question.”讲“你在听讲吗”是Simon的老师常问的一个问题,结合全文内容,Simon一开始不听讲,后来失去声音开始听讲,这个问题是贯穿全文的线索,用“Are you listening?”做标题最合适。故选B。

C

根据材料内容选择最佳答案。

Cait, 11, was trying to fall asleep when her 8-year-old brother, Doug, came into her room. He looked around, but seemed really out of it. Then Doug went back into the hallway and stood there looking straight up at the light. This was really strange. Cait didn’t know what to do. Just then, Cait’s father appeared and explained Doug was sleepwalking.

Not all sleep is the same every night. We experience some deep, quiet sleep and some active sleep, which is when dreams happen. You might think sleepwalking would happen during active sleep but a person isn’t physically active during active sleep. It usually happens in the first few hours of sleep in the period called deep sleep.

The truth is that not all sleepwalkers walk. Some simply sit up or stand in bed or act like they’re awake when, in fact, they’re asleep! Most, however, do get up and walk around for a few seconds or for as long as half an hour.

Sleepwalkers’ eyes are open, but they don’t see the same way they do when they’re awake. They tend to go back to bed on their own and won’t remember it in the morning.

You also might have heard that sleepwalkers can get frightened if you wake them up. That’s true, so what do you do if you see someone sleepwalking? You should call for a grown-up who can lead the person back to bed. And once the sleepwalker is tucked back in bed, it’s time for you to get some sleep, too!

Word Bank

tend 倾向于

frightened 受惊的

tuck 掖好被子

11. What does “out of it” most probably mean in Chinese?

A. 茫然不觉 B. 心满意足 C. 垂头丧气 D. 悠然自得

12. When does sleepwalking usually happen?

A. During active sleep. B. In the first few hours of sleep.

C. When dreams begin. D. When we’re trying to fall asleep.

13. Which paragraphs tell what sleepwalkers do?

A. ①② B. ②③ C. ③④ D. ④⑤

14. What should we do if we see people sleepwalking?

A. Wake them up. B. Walk around with them.

C. Do nothing and get your own sleep. D. Ask grown-ups to lead them to bed.

15. Who is the text written for?

A. Teachers. B. Doctors. C. Parents. D. Children.

【答案】11. A 12. B 13. C 14. D 15. D

【解析】

文章讲述了晚上梦游的事情,同时指出了梦游发生的时间和表现,如果遇到梦游的人,要找一个成年人带梦游的人回去睡觉。

【11题详解】

词意猜测题。根据下文中“Cait’s father appeared and explained Doug was sleepwalking. Sleepwalkers’ eyes are open, but they don’t see the same way they do when they’re awake.”可知,道格正在梦游,梦游者的眼睛是睁开的,但与他们醒着的时候看东西的方式不同,所以虽然道格环顾四周,但是他毕竟是在梦游,此处划线部分out of it的意思是“茫然不觉”,表示“他看东西的方式和醒着的时候不一样”。故选A。

【12题详解】

细节理解题。根据第二段中“It usually happens in the first few hours of sleep in the period called deep sleep.”可知,梦游通常发生在睡眠的最初几个小时。故选B。

【13题详解】

主旨大意题。根据第三段中“Some simply sit up or stand in bed or act like they’re awake when, in fact, they’re asleep! Most, however, do get up and walk around for a few seconds or for as long as half an hour.”和第四段中“Sleepwalkers’ eyes are open, but they don’t see the same way they do when they’re awake.”可知,这两段介绍了梦游者会做什么,有些人只是坐起来,或者站在床上,或者表现得好像他们是醒着的,大多数人都会站起来走动几秒钟,或者长达半个小时。故选C。

【14题详解】

细节理解题。根据最后一段中“You should call for a grown-up who can lead the person back to bed.”可知,如果你看到有人在梦游,你应该找个成年人带他回去睡觉。故选D。

【15题详解】

推理判断题。根据最后一段中,作者提到的如何应对梦游“You should call for a grown-up who can lead the person back to bed.”你应该找一个成年人把梦游的人领回到床上,因此可知这里的“you”指的是孩子,因为需要找一个成年人,所以这篇文章是给孩子们写的。故选D。

D

根据材料内容,从下面五个选项中选出能填入文中空缺处的最佳选项,使文章意思通顺、内容完整。

My mother is cool — much cooler than most people. I give her full credit for making me the person who I am today. To thank her, I’d like to share some of the things she taught me.

1. ____16____

No matter how hard things got, my mom could always joke about them. It has taught me things are never, ever, end-of-the-world kind of bad. I’m sure this has made me a more relaxed person.

2. ____17____

My mother made her own clothes she felt like wearing. Soon enough, people asked her to make clothes, and it turned into a full-time business. That shows me how you can set up your own business by expressing yourself truthfully.

3. ____18____

As a creative, my mother always encouraged us to do imaginative things for enjoyment and discouraged TV. We dressed up in costumes, drew pictures, and sang at the top of our lungs. Today, I am a very fun person to be with.

4. ____19____

My mom has always pushed me towards becoming independent. Not for her good, but for mine. I made my own decisions without her trying to manage me. Because of this, I grow up to be completely independent.

5. ____20____

Growing up, I’ve made my fair share of mistakes. Instead of saying “I told you so”, my mom always let me work things out myself. She was also there to help me pick up the pieces, if I ever needed help.

For all that you’ve done and everything that you are—thank you, mom!

Word Bank:

credit 功劳

costume 戏服

lung 肺

A. Imagination has no end.

B. Independence is important.

C. Self-expression leads to self-achievement.

D. Mistakes are OK as long as you learn from them.

E. Being hopeful is the key to turning things around.

【答案】16. E 17. C 18. A 19. B 20. D

【解析】

这是一篇说明文,文章主要介绍作者母亲给她的建议和人生哲理。

【16题详解】

句意:充满希望是让事情回转的关键。

根据“No matter how hard things got, my mom could always joke about them. It has taught me things are never, ever, end-of-the-world kind of bad”无论事情有多坏,我的妈妈总是能开玩笑对待它们,教会我事情不总是世界末日那样的糟糕。可知主要讲述的充满希望。E选项的“Being hopeful is the key to turning things around”符合。故选E。

【17题详解】

句意:自我表达导致自我成就。

根据“That shows me how you can set up your own business by expressing yourself truthfully”可知自我表达与自我成就。C选项的“Self-expression leads to self-achievement”符合。故选C。

【18题详解】

句意:想象没有止境。

根据“As a creative, my mother always encouraged us to do imaginative things for enjoyment and discouraged TV”可知讲述的是想象力和创造力,A选项的“Imagination has no end”符合。故选A。

【19题详解】

句意:自立很重要

根据“My mom has always pushed me towards becoming independent”及“Because of this, I grow up to be completely independent”可知讲述的是自立、独立。B选项的“Independence is important”符合。故选B。

【20题详解】

句意:犯错误没关系,只要你能从中吸取教训。

根据“I’ve made my fair share of mistakes. Instead of saying ‘I told you so’, my mom always let me work things out myself”可知讲述是犯错误以及从错误中吸取教训,D选项“Mistakes are OK as long as you learn from them”符合。故选D。

三、完形填空

先通读短文,掌握其大意,然后从A、B、C、D四个选项中选出个可以填入相应空白处的最佳答案。

A man had a kitten that climbed up a tree in his backyard and then was afraid to come down. He ___21___ warm milk. It would not come down.

The tree was not ___22___ enough to climb, so the man decided that if he tied rope to his ___23___ and pull it until the tree be down. he could then ___24___ and get the kitten.

That’s what he did. all the while checking his progress in the car. He then thought if he went just a little bit ___25___, the tree would be bent low enough for him to reach the kitten. But as he moved the car a little further forward, the rope broke.

The tree went “boing!” and the kitten was nowhere to be found.

The man felt ___26___. He asked people he met if they’d ___27___ a little kitten. No. Nobody had.

A few ___28___ late the he met a neighbor at the store. He happened to look into her shopping basket and was ___29___ to see cat food.

This woman was a cat ____30____ and everyone knew it, so he asked her, “____31____ are you buying cat food?” She replied, “You won’t believe this, “and then told him how her little girl had been begging her for a cat,____32____ she kept refusing. Then a few days before, the child had begged again, so the Mom finally ____33____ her little girl, “Well, I’ll let you keep a cat if it falls from the ____34____.”

She told the man, “I watched my child go out in the yard, and look straight into the sky. And really,____35____ won’t believe this, but I saw it with my own eyes. A kitten suddenly came lying through the air, and landed right in front of her.”

Word Bank

bend 弯曲

forward 向前

beg 恳求

21. A. left B. offered C. threw D. drank

22. A. tall B. old C. close D. strong

23. A. car B. body C. door D. window

24. A. pick up B. look up C. reach up D. climb up

25. A. faster B. higher C. nearer D. further

26. A. sick B. bored C. funny D. terrible

27. A. seen B. lost C. raised D. bought

28. A. hours B. days C. weeks D. years

29. A. happy B. sorry C. worried D. surprised

30. A. lover B. hater C. keeper D. trainer

31. A. Why B. How C. When D. Where

32. A. so B. or C. but D. until

33. A. told B. warned C. advised D. ordered

34. A. sky B. tree C. wall D. building

35. A. he B. you C. she D. they

【答案】21. B 22. D 23. A 24. C 25. D 26. D 27. A 28. B 29. D 30. B 31. A 32. C 33. A 34. A 35. B

【解析】

这篇文章主要向我们描述了作者的小猫爬到后院的树上,不敢下来,他决定把绳子系在他的车上,把树拉倒弯下来,这样他就可以伸手去抓小猫了。但那棵树啵嘤一声,小猫被弹得无处可寻,后来遇到了一位不爱猫的女人买猫食,原来是她女儿的恳求让她收养了小猫,但她不同意,有一天,一只小猫竟然从天而降落到她家。可知这只小猫是作者丢的那只。

【21题详解】

句意:他提供了温牛奶。 它不会下来的。

left离开;offered提供;threw扔;drank喝,根据上文…was afraid to come down. He __1__warm milk. It would not come down. 可知小猫害怕下来。于是他提供温牛奶引诱它,想让它下来的。故选B。

【22题详解】

句意:这棵树长得不够结实,不能爬上去,所以那个人决定把绳子系在他的车上,把树拉倒弯下来,这样他就可以伸手去抓小猫了。

tall高的;old年老的;close近的;strong强壮的,根据下文the man decided that if he tied rope to his ___3___ and pull it until the tree be down.可推断那棵树不结实,不能爬树,故选D。

【23题详解】

句意:这棵树长得不够结实,不能爬上去,所以那个人决定把绳子系在他的车上,把树拉倒弯下来,这样他就可以伸手去抓小猫了。

car汽车;body身体;door门;window窗户,That’s what he did. all the while checking his progress in the car. 他就是这么做的。一直在检查他在车里的进展。可知他用车把树拉倒弯下来,故选A。

【24题详解】

句意:然后他可以伸手去抓小猫。

pick up捡起;look up向上看;reach up往高处伸;climb up向上爬,结合语境,可知这棵树长得不够结实,不能爬不上去,他决定把绳子系在他的车上,把树拉倒弯下来,这样他就可以伸手去抓小猫了,故选C。

【25题详解】

句意:然后他想,如果他再往前走远一点,那棵树就会弯得很低,让他够到小猫。

faster更快;higher更高;nearer更近;further更远,根据the tree would be bent low enough for him to reach the kitten.可知如果他再往前走远一点,那棵树就会弯得足够低,让他够到小猫,故选D

【26题详解】

句意:那个人感到很可怕。

sick生病的;bored无聊的;funny有趣的,好笑的;terrible可怕的,糟糕的,根据上文The tree went “boing!” and the kitten was nowhere to be found. 那棵树啵嘤一声,小猫被弹得无处可寻。可知男人感觉很糟糕,故选D。

【27题详解】

句意:他问他遇到的人是否见过一只小猫。

seen看见;lost遗失;raised举起;bought购买,根据上文the kitten was nowhere to be found,可知他问他遇到的人是否见过一只小猫,故选A。

【28题详解】

句意:几天后,他在杂货店遇到了一位邻居。

hours几小时;days几天;weeks几周;years几年,根据语境,可知应该是几天后,他在杂货店遇到了一位邻居,故选B。

【29题详解】

句意:他碰巧看着她的购物篮,惊讶地看到猫的食物。

happy幸福;sorry难过;worried担心;surprised惊讶,根据下文she kept refusing“她拒绝养猫”,可知这个女人是个讨厌猫的人,所以他碰巧看着她的购物篮里有猫食,应该很惊讶,故选D。

30题详解】

句意:这个女人是个讨厌猫的人,每个人都知道,所以他问她:“你为什么买猫食?”

lover爱好者;hater厌恶者;keeper饲养人;trainer驯兽师,根据and then told him how her little girl had been begging her for a cat,___12___ she kept refusing. 然后告诉他,她的小女孩是如何向她乞讨一只猫的,她一直拒绝,可知这个女人是个讨厌猫的人,故选B。

【31题详解】

句意:这个女人是个讨厌猫的人,每个人都知道,所以他问她:“你为什么买猫食?”

Why为什么;How怎样;When什么时候;Where什么地方,根据语境,应该是这个女人讨厌猫,所以他问她为什么买猫食,故选A。

【32题详解】

句意:然后告诉他,她的小女孩是如何向她乞讨一只猫的,但她一直拒绝。

so因此;or不然;but但是;until直到,根据and then told him how her little girl had been begging her for a cat,___12___ she kept refusing.她的小女孩是如何向她乞讨一只猫的,但她一直拒绝,表转折关系,故选C。

【33题详解】

句意:几天前,孩子又求了一次,妈妈终于告诉她的小女孩:“好吧,如果猫从天上掉下来,我就让你养一只猫。”

told告诉;warned警告;advised建议;ordered命令,根据下文”Well, I’ll let you keep a cat if it falls from the ___14___.”可知她是告诉小女孩说的话,故选A。

【34题详解】

句意:如果猫从天上掉下来,我就让你养一只猫。

sky天空;tree树;wall墙;building建筑物,根据下文I saw it with my own eyes. A kitten suddenly came lying through the air, and landed right in front of her.” 我亲眼看到的。 一只小猫突然从空中飞了过来,正好落在她面前,可知一只猫真的从天而降,故选A。

【35题详解】

句意:真的,你不会相信的,但却是我亲眼看到的。

he他;you你;she她;they他们,根据She told the man…可知本句为直接引语,应该是女人对他说“你不会相信的”,故选B。

四、语篇填空

第一节

阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确形式填空,使短文通顺,意思完整。每空限填一词,每词限用一次。

present if last they usual other interest good help have

Friendship and kindness go hand in hand. A friendship can ___36___ forever when friends are kind to each other.

People ___37___ become friends because they have something in common. They share many of the same ___38___ and little to be together. It is easy to be a friend when everything is going great, but a true friend is one who sticks around in both the ___39___ times and the bad. A good friend will cheer you up when you are ___40___ a bad day. Show a fiend you care. Ask the other person, “What can I do to help you?” and be willing to do it.

Listen to your friends. Be honest. Tell ___41___ what is wrong if they have hurt you. Send a card, give them a little ___42___ or call them on the phone just to say “I value our friendship”. ___43___ whenever and wherever you can. Good friendships are not easy to develop, but a friendship can last forever ___44___ you are loyal and sincere. If you are a friend to _____45_____, they will usually be a friend to you. Friends make life better.

Word Bank

loyal 忠实的 sincere 真诚的

【答案】36. last

37. usually

38. interests

39. good 40. having

41. them 42. present

43. Help 44. if

45. others

【解析】

文章主要介绍的是朋友之间相互友好,让友谊长存的办法。

【36题详解】

句意:当朋友们彼此友好时,友谊可以永远持续。

情态动词can后用动词原形,此处用last forever表示“永存”。故答案为last。

【37题详解】

句意:人们通常因为有共同点而成为朋友。

结合语境判断,此处缺少频度副词,此处用频度副词usually表示“通常”。故答案为usually。

【38题详解】

句意:他们分享很多相同的兴趣爱好。

the same后面用名词;根据“they have something in common”可知此处用复数名词interests表示“相同的兴趣爱好”。故答案为interests。

【39题详解】

句意:万事顺利的时候很容易成为朋友,但是真正的朋友是不论好坏都一直在身边的人。

根据“and the bad”可知此处指的是好坏,用the good times。故答案为good。

【40题详解】

句意:当你心情不好的时候,一个好朋友会让你振作起来。

when引导的时间状语从句缺少谓语动词,are后跟现在分词,构成现在进行时态。此处用having a bad day。故答案为having。

【41题详解】

句意:当他们伤害了你,告诉他们什么是错误的。

根据前文“Listen to your friends”,可知此处tell后面用宾格them。故答案为them。

【42题详解】

句意:发一张贺卡,给他们小礼物或者打电话只是说“我珍惜我们的友谊”。

此处用单数名称,根据“Send a card”可知此处表示“给一个小礼物”,用名词present。故答案为present。

【43题详解】

句意:论何时何地,只要你能帮上忙。

这是祈使句,句首用动词原形,首字母大写。此处表示“帮助朋友”用动词help。故答案为Help。

【44题详解】

句意:好的友谊不容易建立,但是如果你忠诚真诚,友谊可以永恒。

此处是条件状语,用连词if引导条件状语从句。故答案为if。

【45题详解】

句意:如果你是别人的朋友,他们通常也会是你的朋友。 朋友让生活更美好。

根据“they will usually be a friend to you”可知此处介词to后面用名词或代词,用代词others表示“其他人”。故答案为others。

第二节

阅读短文,根据语篇要求填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词。

One day, I was reading my favorite magazine. My little girl ___46___ playing around me, which made my reading impossible. To get some peace, I tried a trick ___47___ keep her busy for a little while. I took a page out from my magazine with a printed map on it. I cut the map into pieces and handed them over to her, asking her to put those pieces together and make ___48___ complete map again.

But within several minutes, she was standing___49___ front of me with a perfect map in her little hands. Surprised, I asked her how she did it so quickly and easily.

She smiled and said.” Oh, Dad,___50___ is a man’s face on the other side of the map. I just tried to make his face completely.”

Then she turned and ran outside to play, leaving me eyes wide and mouth open.

Word Bank

trick 把戏

【答案】46. was

47. to 48. a

49. in 50. there

【解析】

文章讲述了作者一天在看杂志,孩子在旁边玩,作者为了让孩子能安静一会儿,把杂志上的一页地图取下来弄碎让孩子再拼回去,而不一会儿小女孩就拼好了,作者感到很惊讶,原来地图的背面是一张人脸,女孩只是拼好了人脸,所以地图也拼好了。

【46题详解】

句意:我在看我最喜欢的杂志,我的小女儿在我身边玩耍。

根据句意理解及前句中的I was reading my favorite magazine可知,这里表达的是“我正在……”,前面用的是过去进行时,所以这里也用过去进行时,空格后面是ing形式,且句子主语是单数名词,所以这里应该用was,故答案为was。

【47题详解】

句意:我耍了个花招让她忙一会儿。

根据句意理解可知,这里表达的是“为了……”,英语中用不定式来表示目的状语,所以空格应该用to,故答案为to。

【48题详解】

句意:我把地图弄成碎片,交给她,让她把这些碎片拼在一起,再做成一张完整的地图。

根据句意理解可知,这里表达的是“一张完整的地图”,空格表达的是“一个”,英语是不定冠词a/ an,而空格后面的词是complete,是一个辅音音标开头的单词,所以这里应该用a,故答案为a。

【49题详解】

句意:但几分钟后,她就站在我面前,小手拿着一张完美的地图。

根据句意理解可知,这里表达的是“在前面”,英语是in front of,表示在外部的前面,所以空格缺的是in,故答案为in。

【50题详解】

句意:哦,爸爸,地图的另一边有一张男人的脸。

根据句意理解可知,这里表达的是“有……”,英语中表达“某地有某物”要用there be句型,所以这里应该用there,故答案为there。

五、补全对话

根据下面的对话情景,在每个空白处填上一个活当的句子,使对话的意思连贯、完整。

A: Hi! My name’s Carl. Nice to meet you.

B: Nice to meet you. My name is Francisco.

A: Wait, wait, please. _____51_____?

B: Francisco. All my friends and family back in Peru call me Pancho.

A: Okay, Pancho. _____52_____?

B: Well, I have three brothers and two sisters.

A: Wow. _____53_____. So are you the oldest, Pancho?

B: No. I’m the second oldest in my family.

A: So, what do your parents do?

B: _____54_____. It’s a hard job, but he works hard to support the family.

A: How about your mother?

B: She helps run a small family store with some of my brothers and sisters.

A: _____55_____?

B: We mainly sell food, like bread, eggs, soft drinks, rice, sugar, and cookies. Things that people buy every day.

【答案】51. What’s your name / Your name (again) / Would/Do you mind telling me your name (again) / Could/Would/Will you (please) tell me your name (again) / Would you like to tell me your name (again) …

52. So, tell me about your family / Would/Do you mind telling me about your family / Could/Would/Will you (please)) tell me about your family / Would you like to tell me about your family / How many brothers and sisters do you have / Do you have brothers or sisters …

53. That is/You have a big family / I can’t believe it / That’s amazing/unbelievable/… / (How)I admire you / I wish I could have so many brothers and sisters / What a big family (it is/you have) …

54. My father is a taxi driver/cook/… / My father works as a taxi driver/cook/… / My father is an engineer/… / My father works in a coal mine/… …

55. What kind of store (is it) / What do you sell …

【解析】

对话主要是Carl向Francisco询问他的家庭情况以及家人的工作情况。

【51题详解】

句意:再说一遍你名字?

根据前句My name is Francisco. Wait, wait, please.以及后句回答Francisco可知,这里是想请对方再说一遍名字,故答案为:What’s your name / Your name (again) / Would/Do you mind telling me your name (again) / Could/Would/Will you (please) tell me your name (again) / Would you like to tell me your name (again) …

【52题详解】

句意:请你告诉我你的家庭情况好吗?

根据后句的回答Well, I have three brothers and two sisters.可知,这里是问对方的家庭情况,所以回答应该表达的是“你能告诉我你的家庭情况吗?”,故答案为:So, tell me about your family / Would/Do you mind telling me about your family / Could/Would/Will you (please)) tell me about your family / Would you like to tell me about your family / How many brothers and sisters do you have / Do you have brothers or sisters …

【53题详解】

句意:好大的家庭啊。

根据前句Well, I have three brothers and two sisters.以及空格前的Wow可知,这里是感叹对方的家庭很大,可以用陈述句,也可以用感叹句的形式,故答案为:That is/You have a big family / I can’t believe it / That’s amazing/unbelievable/… / (How)I admire you / I wish I could have so many brothers and sisters / What a big family (it is/you have) …

【54题详解】

句意:我父亲是出租车司机。

根据后句的描述It’s a hard job, but he works hard to support the family.可知,这里是说“爸爸的工作是……”,可以有不同的职业,故答案为:My father is a taxi driver/cook/… / My father works as a taxi driver/cook/… / My father is an engineer/… / My father works in a coal mine/… …

【55题详解】

句意:你们卖什么?

根据后句的回答We mainly sell food, like bread, eggs, soft drinks, rice, sugar, and cookies. Things that people buy every day.可知,这里问的是“商店卖什么东西”,或者“什么类型的商店”,故答案为:What kind of store (is it) / What do you sell …

六、书面表达

56.爱思考的人善于提出问题,而提出问题有助于解决我们生活或学习中的困惑。请以”A question I asked”为题,并根据要点和要求,用英语写一篇短文。

1、要点:

1)你提出的问题是什么;

2)你为什么会提出这个问题;

3)你提出的问题有什么结果。

2、要求:

1)文中不要出现所在学校的校名和师生姓名;

2)词数100左右。

A question I asked

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

【答案】例文:

A question I asked

When I began to learn English, remembering words was a big headache to me. Even though I could remember some, they went out of my mind soon. I was so hopeless.

One day I asked my teacher a question before I would give up, “Why do I have to remember words?” The teacher said, “Words are not for remembering but for talking and writing. Keep using them and you will remember them.”

I took her advice and tried to use words in my talking and writing. To my surprise, learning words by heart didn’t seem to be a problem any more.

【解析】

【详解】1.题干解读:该题目是话题类书面表达,短文内容要包含题目中的三个要点。

2.例文点评:例文采用三段式结构,第一段讲述自己遇到的学习问题;第二段讲述向老师求助以后,老师给出学习建议;第三段讲述采纳了老师的建议以后自己的收获。整篇文章内容完整,结构清晰条理;人称主要是第一人称,时态主要是一般过去时。

3.高分亮点:

短语:begin to do sth.;ask sb. sth.;give up;try to do sth.;to one’s surprise;not…any more。

句型:Even though I could remember some, they went out of my mind soon. even though引导的让步状语从句;One day I asked my teacher a question before I would give up. before引导的时间状语从句。

 

点点赞赏,手留余香 给TA打赏

AI创作

评论0

请先

支持多种货币
支持多种货币付款,满足您的付款需求
7天无忧退换
安心无忧购物,售后有保障
专业客服服务
百名资深客服7*24h在线服务
发货超时赔付
交易成功极速发货,专业水准保证时效性

站点公告

课程作业辅导,有需要加下方微信

显示验证码

社交账号快速登录