1. A. He is in Class 1. B. He is tall. C. She likes blue.
2. A. I’m from Cuba. B. Thank you. C. Have a good time.
3. A. You’re welcome. B. It’s nothing. C. No, it isn’t.
4. A. I agree. B. You are kidding. C. That’s OK.
5. A. Yes, you are. B. You’d better not. C. Sure, go ahead.
A. B. C.
D. E. F.
6. ___________ 7. ___________ 8. ___________ 9. ___________ 10. ___________
11. What does the boy’s father often do in his spare time?
A. He often goes swimming. B. He often plays basketball. C. He often goes fishing.
12. How often does the boy’s mother go to the library?
A. Once a week. B. Twice a week. C. Three times a week.
13. What does the boy’s brother do?
A. A doctor. B. An engineer. C. A teacher.
14. Where are they talking?
A. In a classroom. B. In a shop. C. In a restaurant.
15. Why do they like this place?
A. Because it’s very famous. B. Because it has the most delicious Chinese food.
C. Because the dishes here are not hard to cook.
16. When did Kate come here?
A. At 12:00. B. At 12:20. C. At 12:30.
17. How long will the good weather last?
A. For a week. B. For two weeks. C. For three days.
18. What are Paul and Maria going to do tomorrow?
A. Watch a movie. B. Go for a walk. C. Prepare for an exam.
19. Where will Paul and Maria go tomorrow?
A. To the Central Park. B. To the People’s Park. C. To the City Park.
20. Will Annie have lunch with Paul and Maria tomorrow?
A. Yes, she will. B. No, she won’t. C. We don’t know.
21. How old is Li Ping?
A. 13. B. 14. C. 15.
22. Who is the hero in Li Ping’s heart?
A. A famous singer. B. A movie star. C. Li Ping’s mother.
23. Where does Li Ping’s mother work?
A. In a hospital. B. In a school. C. In a factory.
24. When Li Ping does badly in study, what does Li Ping’s mother do?
A. She always encourages Li Ping. B. She doesn’t care about it. C. She teaches Li Ping how to speak.
25. What does Li Ping plan to do on Mother’s Day?
A. Write a beautiful card. B. Cook a meal. C. Both A and B.
1.—Does your teacher go to work by ___________ car every day?
—No. He usually takes ___________ bus.
A. /; / B. /; the C. a; the D. the; a
考查冠词。the定冠词，表示确指；a不定冠词，表示泛指。表示“坐轿车”用固定结构by car；第一空不用介词。第二空表示“坐公交车”用take the bus，the此处表示确指。故选B。
2.—I want to watch TV the whole day after the long journey.
—You shouldn’t watch TV too much. It’s bad _________ your eyes.
A. on B. in C. for D. with
【详解】句意：——长途旅行后我想看一整天的电视。——你不应该看电视太多。它对你的眼睛有害。考查介词辨析。be bad for有害于，固定短语；根据You shouldn’t watch TV too much.可知看电视太多对眼睛有害，故选C。
3.—What did Chinese President Xi Jinping say during the epidemic (疫情)?
—___________ is more important than people’s safety and health.
A. Nothing B. Everything C. Something D. Anything
4.—Does the dish taste as ___________ as it looks?
—Yes. I can’t wait to eat it.
A. well B. good C. better D. best
考查形容词原形。well健康的；good好的；better更好的；best最好的。此处用“as+形容词原级+as…”表达“像……一样”，表达“和看上去一样美味”用as good as。故选B。
5.—My aim is to go to Wuhan University for further study.
—Work hard, ___________ you can make it.
A. if B. so C. and D. unless
6.—A Long March 5 (长征五号) rocket carrying China’s heaviest satellite was ___________ launched.
—Amazing! It happened on Dec 27, 2019 in Wenchang, Hainan.
A. successful B. successfully C. success D. succeed
7.—Michael, could you please help me ___________ this math problem?
—OK. Let me have a try.
A. look up B. look after C. work out D. put away
考查动词短语辨析。look up查阅，向上看；look after照顾；work out算出，解决出；put away整理。根据其后所加宾语“this math problem”可知，是数学问题，所以解决数学问题符合语意。故选C。
8.—Our school sports meeting ___________ next week. Which sport will you take part in?
—The long jump and the high jump. I’m good at jumping.
A. holds B. held C. was held D. will be held
考查一般将来时的被动语态。A：一般现在时；B：一般过去时；C：一般过去时的被动语态；D：一般将来时的被动语态。分析句子可知，本句主语sports meeting是动作hold的承受者，所以应使用被动语态；又因为句中时间状语是next week，所以应使用一般将来时的被动语态。故选D。
9.—Project Hope celebrated its 30 birthday in 2019.
—Yeah. It ___________ children from poor families the chance to go to school since 1989.
A offered B. has offered C. is offered D. is offering
考查动词的时态。offered动词的过去式；has offered动词的现在完成时；is offered动词的一般现在时的被动；is offering动词的现在进行时。根据“since 1989”可知是现在完成时，动词用has offered。故选B。
10.—Mum, it’s too hot. ___________I swim in the lake with my friends?
—No, you ___________. That’s too dangerous!
A. Could; mustn’t B. Need; couldn’t C. Must; needn’t D. Should; can’t
考查情态动词辨析。could可以；mustn’t禁止，不可以；need需要；couldn’t不能；must必须；needn’t不需要；should应该；can’t不能。根据问句中“I swim in the lake with my friends”可知，此处使用could，表示“请求允许”，即：我能和我的朋友们在湖里游泳吗？根据答句中“That’s too dangerous!”可知，在湖里游泳太危险了，所以此处使用mustn’t，表示“禁止”，即：你不能去。故选A。
11.—Chinese people usually stay at home with their families on ___________ to welcome the new year.
—But this year, thousands of medical workers left their homes to fight the COVID-19 (新冠肺炎).
A. National Day B. the Mid-autumn Festival C. the Spring Festival D. the Dragon Boat Festival
考查常识和词义辨析。A：国庆节；B：中秋节；C：春节；D：端午节。根据前句中“to welcome the new year”可知，是迎接新年，所以是春节。故选C。
12.—Mr. Wang, I didn’t catch what you said. Could you tell me ________ again?
—OK. Wait a minute.
A. how we will get there B. what should we take C. when would we start D. where shall we meet
13.—It’s exciting that Chinese women’s volleyball team won the World Cup.
—Well, teamwork is important. As we know，___________.
A. a good beginning is half done B. one tree can’t make a forest
C. actions speak louder than words D. every coin has two sides
考查谚语。a good beginning is half done好的开始是成功的一半；one tree can’t make a forest actions 独木不成林；speak louder than words事实胜于雄辩；every coin has two sides事物都有两面性。根据“teamwork is important”可知强调团队合作，此处用one tree can’t make a forest actions。故选B。
Piao Wenyao (朴文圭) fell in love with the game of go (围棋) when he started to play it at the age of 5. ___14___ that time, he knew he would be a go player for life. He kept practicing hard for many years.
On February 23 2011, Piao ___15___ the 15th LG World Cup final (决赛). He became the ___16___ go world champion (冠军). It is Piao’s ___17___ international title. He was then only 22 years old.
When Piao was about 10 years old, he came to Beijing with his parents to learn go. Several months later, an accident happened and his father lost his life in an underpass (地下通道). It was a big blow (打击) to his ___18___ . Piao’s mother had to work harder to ___19___ her son in his education.
Piao began to shine in 2005, but ___20___ got a championship. As younger players attracted the world’s attention, Piao kept ___21___ cool.
In 2008, Piao entered the final of an important international match. He started off strong, but his rival (对手) later caught up to him and Piao lost the match. This loss was a ___22___ and disappointing failure for Piao.
But even during these dark times Piao didn’t ____23____ giving up. What gives him such strong determination (决心)?
“The game of go has a special attraction ____24____ makes me give my whole heart. Try our best and ____25____ get the victory—it is the best thing in the world,” he said.
14. A. In B. At C. On D. For
15. A. won B. beat C. got D. defeated
16. A. best B. tallest C. youngest D. oldest
17. A. first B. second C. third D. last
18. A. class B. grade C. family D. school
19. A. give B. invite C. take D. support
20. A. once B. never C. seldom D. sometimes
21. A. her B. his C. your D. their
22. A. lucky B. easy C. nice D. terrible
23. A. hear of B. dream of C. think of D. take care of
24. A. it B. who C. what D. that
25. A. finally B. loudly C. silently D. carelessly
【答案】14. B 15. A 16. C 17. A 18. C 19. D 20. B 21. B 22. D 23. C 24. D 25. A
in在……里面；at指具体的点；on在……上面；for为了。此处用介词短语at that time表示“在那个时候”。故选B。
won赢得；beat打败；got得到；defeated打败。根据“the 15th LG World Cup final”可知此处表示在比赛中获胜，用动词won。故选A。
best最好的；tallest最高的；youngest最年轻的；oldest最老的。根据“He was then only 22 years old”可知此处用youngest表示“最年轻的”。故选C。
first第一；second第二；third第三；last最后的。根据“he won the 15th LG World Cup final”可知此处用序数词first表示“第一个”。故选A。
class班，课；grade年级；family家庭；school学校。根据“an accident happened and his father lost his life in an underpass”父亲在事故中去世，可知这是家庭的损失，此处用名词family。故选C。
give给；invite邀请；take带走；support支持。根据“her son in his education”可知此处用动词support表示“支持”。故选D。
once一次；never从不；seldom很少；sometimes有时。根据“On February 23, 2011”及“Piao began to shine in 2005”可知2005还没得到冠军，用副词never。故选B。
hear of听说；dream of梦想；think of想起；take care of照顾。根据“gives him such strong determination”可知表达“没有想过放弃”，用动词短语 think of。故选C。
finally最后；loudly大声地；silently安静地；carelessly不小心地。根据“get the victory”可知此处副词finally表示“最后”。故选A。
On Feb 12, Dalian (not his real name) was taking a train to Changsha, Hunan, for a business trip. While on the train, he went into a carriage (车厢) to have lunch and chose to remain in the carriage. He didn’t know that the carriage was only for people heading to Wuhan.
Several hours later, when the train arrived in Wuhan, Dalian was asked to get off, as he was in the special carriage. Although he was surprised, he didn’t want to cause trouble and got off the carriage with just a single bag.
Because of the epidemic, Wuhan had been locked down. So Dalian couldn’t find a hotel to stay in. Feeling at a loss, he saw a notice online looking for volunteers to work in hospitals. Dalian decided to give it a try.
He soon became a volunteer in Wuhan No.1 Hospital. He was responsible for (对……负责) taking out rubbish, sweeping the floor, disinfecting (消毒) the hospital, dealing with used protective suits (防护服) and bringing meals to patients.
The young man, reportedly from northeast China, had to work 12 hours every day, changing his protective suit three times a day. While working, he couldn’t drink anything or go to the bathroom. He also had to have close contact with infected patients, which is risky (冒风险的).
Dalian was afraid of getting infected at first. “When I entered the wards (病房), I was kind of frozen (僵硬的) and felt like I couldn’t move,” he said. But after he saw more patients get better, his fear gradually went away.
Dalian’s story has gone viral (走红的) online. People were surprised by his experience, and described him as having “a heart of gold”.
26. Why did Dalian have to get off in Wuhan in the passage?
A. Because he was in the wrong carriage. B. Because he bought the wrong train ticket.
C. Because he chose to have lunch in Wuhan. D. Because he went to Wuhan for a business trip.
27. Dalian decided to work in a hospital because ___________.
A. he ran out of money B. he couldn’t find a hotel to stay in
C. he was once a volunteer D. he wanted to become a doctor
28. Dalian did many things as a volunteer in Wuhan No.1 Hospital EXCEPT ___________.
A. bringing meals to doctors B. dealing with used protective suits
C. disinfecting the hospital D. taking out rubbish and sweeping the floor
29. What’s the meaning of the underlined word “infected” in Paragraph 5?
A. 被处罚的 B. 被表扬的 C. 被感染的 D. 被感动的
30. What does this passage try to tell us?
A. Everybody should be a volunteer. B. We must protect ourselves all the time.
C. We should be thankful for medical workers. D. Everyone can fight the virus (病毒) in their own way.
【答案】26. A 27. B 28. A 29. C 30. D
细节理解题。根据第二段中“Dalian was asked to get off, as he was in the special carriage.”可知，他坐在专人车厢，所以被要求下车，结合选项，故选A。
细节理解题。根据“Because of the epidemic, Wuhan had been locked down. So Dalian couldn’t find a hotel to stay in. Feeling at a loss, he saw a notice online looking for volunteers to work in hospitals. Dalian decided to give it a try.”可知，武汉因疫情被封且他在此时找不到可以住的酒店，所以看到寻找志愿者的公告后，才决定一试，故选B。
细节理解题。A：给医生带饭；B：处理用过的防护服；C：医院消毒；D：倒垃圾和拖地。根据第四段中“He was responsible for (对……负责) taking out rubbish, sweeping the floor, disinfecting (消毒) the hospital, dealing with used protective suits (防护服) and bringing meals to patients.”可知，他负责倒垃圾、拖地、医院消毒、处理用过的防护服和给病人带饭。结合选项，故选A。
词句猜测题。分析“While working, he couldn’t drink anything or go to the bathroom. He also had to have close contact with infected patients, which is risky (冒风险的).”可知，在工作期间，他不能喝任何东西，也不能上厕所，他还必须与受感染的病人密切接触，这是很危险。所以推测infected是“被感染的”含义。故选C。
In your spare time, do you help your parents with chores (杂活) around the house? Can you cook for your family?
In order to stress (强调) the importance of hard-working spirit education (劳动教育) among students of different ages, the Communist Party of China Central Committee (中共中央) recently released (发布) a guideline (指导纲要).
The guideline calls for students to respect labor work. Students should learn basic life skills and form good working habits through such education.
The government has been trying to stress the importance of hard-working spirit education. But this has been overlooked (忽视) in recent years. Many teenagers do not value the importance of working hard and aren’t interested in doing so.
According to a study of nearly 3,000 students that was done by Ningbo Evening News in March, only 22% of students help with everyday chores around the house.
Schools and families play an important role in teaching students about the value of working hard, the guideline says.
Primary and middle schools should provide students with hard-working spirit classes every week, according to the guideline. Schools can also hold activities to give students real-world work experience. For example, schools can teach children how to plant trees on Tree-Planting Day.
As children’s first teachers, parents should also encourage children to learn how to do chores at home. Students should master one or two life skills every year. These skills can include cooking, washing their own clothes and tidying their rooms.
31. The guideline was released recently in order to ___________.
A. stress the importance of hard-working spirit education
B. ask students to work hard at English and any other subjects
C. teach students how to help their parents do chores at home
D. help students of different ages solve life problems
32. The underlined word “this” in Paragraph 4 refers to ___________.
A. the government B. hard-working spirit education C. basic life skills D. the recently released guideline
33. According to the guideline, schools can ___________.
A. give homework to parents B. give the guideline to every student
C. teach students how to cook in the school D. provide chances of real-world work for students
34. Which of the following is TRUE according to the passage?
A. About two thirds of students help with housework at home.
B. Students should master at least three life skills every year.
C. Schools should provide students with hard-working spirit classes every day.
D. Parents should also encourage children to learn how to do chores at home.
35. What is the best title of the passage?
A. Spirit of Hard-working Education B. How to Value the Experience
C. The Importance of All Subjects D. How to Do Everyday Chores
【答案】31. A 32. B 33. D 34. D 35. A
细节理解题。根据In order to stress the importance of hard-working spirit education among students of different ages, the Communist Party of China Central Committee recently released a guideline. 为了强调在不同年龄段的学生中勤奋精神教育的重要性，中国共产党中央委员会最近发布了一项指导意见。可知，最近发布的指导意见是为了强调勤奋精神教育的重要性，故答案选A。
词义猜测题。根据上文The government has been trying to stress the importance of hard-working spirit education. 政府一直在努力强调勤奋精神教育的重要性。结合But this has been overlooked in recent years.但近年来这一点被忽视了。可知this指的是上文提到的hard-working spirit education，故答案选B。
细节理解题。根据Primary and middle schools should provide students with hard-working spirit classes every week, according to the guideline. Schools can also hold activities to give students real-world work experience. 根据指导意见，中小学每周都要为学生开设勤奋精神课。学校还可以举办活动，让学生获得实际工作经验。可知，学校既要提供理论指导，也要给学生提供真正的社会实践机会，故答案选D。
理解判断题。根据only 22% of students help with everyday chores around the house.只有22%的学生帮助做家务，可知A选项“大约三分之二的学生在家帮助做家务。”不符合文意，错误。根据Students should master one or two life skills every year. 学生每年应该掌握一到两种生活技能。可知B选项“学生每年至少要掌握三种生活技能。”不符合文意，错误。根据Primary and middle schools should provide students with hard-working spirit classes every week, according to the guideline. 根据指导意见，中小学每周都要为学生开设勤奋精神课。可知C选项“学校应该每天为学生开设勤奋精神课。”不符合文意，错误。根据As children’s first teachers, parents should also encourage children to learn how to do chores at home. 作为孩子的第一任老师，父母也应该鼓励孩子学习如何在家做家务。可知D选项“父母也应该鼓励孩子学习如何在家做家务。”符合文意，正确。故答案选D。
标题归纳题。根据文章中的内容In order to stress the importance of hard-working spirit education among students of different ages, the Communist Party of China Central Committee recently released a guideline. 为了强调在不同年龄段的学生中勤奋精神教育的重要性，中国共产党中央委员会最近发布了一项指导意见。The guideline calls for students to respect labor work. Students should learn basic life skills and form good working habits through such education. 该指导意见要求学生尊重劳动。通过这样的教育，学生应该学会基本的生活技能，养成良好的习惯。以及对整篇文章的理解，可知本文主要讲述的是勤奋教育精神的重要性，故答案选A。
Many people have their dreams at home and abroad. During China’s Ming Dynasty, there was a man named Wan Hu whose dream in life was “flying to the moon”. One day, he tied ①/ hɪm’self / ___________ to a chair with 47 self-made “rockets” and held a big kite in his hands. He lit the “rockets” and disappeared into the sky. Unfortunately, he died when the “rockets” exploded (爆炸).
Hundreds of years later, in 1969, American astronaut Neil Armstrong stepped down from Apollo II and walked on the moon. He was the first man to set foot on the moon. It was a great dream. ②____________. To remember Wan, there is a crater (环形山) on the far side of the moon which is named after him.
There are many people like Wan in the world. ③他们从未停止实现他们的梦想. American civil rights(民权)leader Martin Luther King once said, “I have a dream”. His dream helped American people of all races (种族) get the same rights. Though others laughed at him, Henry Ford had a dream of cars covering the roads ④/ ɪnˈsted / ___________ of horses and carts (马车).Seeing hungry people, Yuan Longping invented the hybrid rice for his dream of “feeding everybody in China”.
Dreams are important because they give us directions for our lives. With dreams, we set goals and make plans to change our present situations. ⑤So we can always change the world for the better. Let’s work harder for our dreams.
①/ hɪm’self / ___________ ④/ ɪnˈsted / ___________
A. It was also Henry Ford’s dream B. It was also Wan Hu’s dream
C. It was also Yuan Longping s dream D. It was also Martin Luther King’s dream
40. Why are dreams important according to the passage?
【答案】36. (1). himself (2). instead
37. They never stop realizing (achieving) their dreams./They never stop making their dreams come true.
38. 因此我们总能把世界改变得更(美)好。 39. B
40. Because they (dreams) give us directions for our lives./Because they(dreams)make us set goals and make plans to change our present situations.
划线的句子“他们从未停止实现他们的梦想”是否定句，句子的主语是他们they；否定词是never；谓语动词是“停止做某事”用stop doing; “实现他们的梦想”用动词短语realizing their dreams，或者achieving their dreams，或者making their dreams come true。故答案为They never stop realizing (achieving) their dreams./They never stop making their dreams come true.
划线的句子“So we can always change the world for the better”是陈述句。so表示“因此”；主语是we我们；频度副词always表示“总是”；谓语动词can change…表示“能改变”；宾语是the world世界；for the better表示“更好”。故答案为因此我们总能把世界改变得更(美)好。
根据前文“Hundreds of years later, in 1969, American astronaut Neil Armstrong stepped down from Apollo II and walked on the moon. He was the first man to set foot on the moon. It was a great dream”讲述了美国宇航员登上月球行走是一个伟大的梦想，可知此处与Wan Hu联系起来，表示这也是他的梦想。因此②填It was also Wan Hu’s dream。故选B。
根据最后一段“Dreams are important because they give us directions for our lives. With dreams, we set goals and make plans to change our present situations”可知梦想很重要因为梦想给人指明了方向，让人设定目标，制定计划来改变现在的情况。故答案为Because they/dreams give us directions for our lives./Because they/dreams make us set goals and make plans to change our present situations.
When I was a child, my mom liked to make food for dinner every now and then. One night she made d___41___ after a long, hard work.
That evening, my mom placed a plate of eggs, sausages and burned (烤焦的) c___42___ in front of my dad. I was waiting to s___43___ if anyone would say anything. Yet my dad just reached for his cookies, smiled a___44___ my mom and asked me how my day was at school. I didn’t remember what I told him that night, b___45___ I clearly remembered watching him eat every bite of the cookies!
When I got up from the table that evening I heard my mom apologize (道歡) to my dad for b___46___ the cookies. And I will never forget what he s___47___: “Dear, I love the burned cookies.”
Later that night, I went to kiss Dad goodnight and I a___48___ him if he really liked his burned cookies. He hugged me and said: “Your mom had a h___49___ work today, and she’s very tired. Besides, a little burned cookie never hurts a____50____!”
Life is f____51____ of imperfect (不完美的) things and imperfect people. We n____52____ to learn to accept each other’s faults (过失) and enjoy each other’s differences. Try to understand it and change our mind.
43. see 44. at
45. but 46. burning
47. said 48. asked
49. hard 50. anyone/anybody
51. full 52. need
根据“my mom liked to make food for dinner”及首字母提示可知此处用made dinner表示“做饭”。故答案为dinner。
根据后文“my dad just reached for his cookies”可知此处用复数名词cookies表示“饼干”。故答案为cookies。
此处用wait to do表示“等着做某事”，根据首字母提示可知用动词原形see表示“看”。故答案为see。
此处用动词短语smile at sb.表示“向某人微笑”；此处用介词at。故答案为at。
表示“道歉”用apologize to sb. for sth./doing；此处介词for后面用名词或动名词；根据前文“burned”可知此处用动名词burning表示“烧焦”。故答案为burning。
此处缺谓语动词，句子是一般过去时态。根据“if he really liked his burned cookies”及首字母提示可知此处用动词asked表示“问”。故答案为asked。
根据前文“after a long, hard work”以及后文“she’s very tired”可知此处用短语have a hard work表示“工作辛苦”。故答案为hard。
根据首字母提示可知用短语be full of表示“充满”。故答案为full。
此处缺谓语动词，根据首字母提示可知此处用need to do表示“需要”。故答案为need。
53.众志成城抗疫情，齐心向阳迎春天。随着新冠肺炎疫情的有效控制，各校已经陆续复学，久别的师生回到了熟悉的校园。复学后，王老师在班上将开展一个主题为“Share your life at home during the COVID-19”的演讲活动，让同学们分享疫情期间居家生活的经历和感受。假如你是李华，请从以下四个方面写一份演讲稿。
|1||Study||have online classes (上网课), do homework …|
|2||Housework||clean the rooms, cook the dishes …|
|3||Leisure activities||do sports, watch TV …|
|4||Feeling||warm happy …|
Hello, everyone! Long time no see. It’s my honor to share my life at home during the COVID-19 with you. ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】One possible version:
Hello, everyone! Long time no see. It’s my honor to share my life at home during the COVID-19 with you. At home, I had online classes on the Internet. I could see my teacher through the computer or the cellphone. After having the class, I did my homework. Then, I used the cellphone to send the photos of homework to my teachers. In the spare time, I cleaned my rooms, learnt to cook the dishes for my parents, and so on. Besides, I watched TV, listened to music, or did sports at home. At that time, though we couldn’t go out because of the COVID-19, we had a happy and warm family life. We should study hard from now on and treasure the present life.
短语：through the computer or the cellphone；use sth. to do；send sth. to sb.；in the spare time；listen to music；from now on。
句型：①时间状语从句 After having the class, I did my homework.
②让步状语从句 At that time, though we couldn’t go out because of the COVID-19, we had a happy and warm family life.