1. 本学科试卷分试题卷和答题卡两部分, 考试时量为90分钟；
3. 请在答题卡上作答, 答在本试题卷上无效。
1. A. A book. B. Moving. C. Yellow.
2. A. On the table. B. Tomorrow morning. C. It’s hers.
3. A. Every day. B. Waiting for the bus. C. Some bananas.
4. A. I stayed at home. B. I enjoy reading. C. I took online classes.
5. A. You’re welcome. B. With pleasure. C. Thank you.
6. What club does Bob want to join?
A. English. B. Art. C. Chess.
7. Who can sing and dance?
A. Bob. B. Anna. C. Neither.
8. How much is the sweater?
A. 7 dollars. B. 8 dollars. C. 9 dollars.
9. How many pairs of socks does the woman take?
A. One. B. Two. C. Three.
10. What do they want to have?
A A class party. B. A birthday party. C. An evening party.
11. Why can’t they have the party tomorrow?
A. Because there’s a talk.
B. Because there’s a test.
C. Because there are many classes.
12. What will they do in the party on Saturday afternoon?
A. Watch a video.
B. See a film.
C. Play party games.
13. What is the relationship between the two speakers?
A. Classmates. B. Strangers. C. Workmates.
14. Who suddenly felt sick on the plane?
A. An old man. B. A kid. C. A woman.
15. When did SARS(非典)break out in China?
A. In 2001. B. In 2002. C. In 2003.
16. What do the two speakers think of Zhong Nanshan?
A. Great. B. Rich. C. Humorous.
17. What sport does the speaker like?
A. Basketball. B. Ping- pong ball. C. Volleyball.
18. What do many Chinese people think of Zhu Ting?
A. A hero of China.
B. A symbol of Chinese volleyball.
C. A sign of hope.
19. How old is Zhu Ting now?
A. 26. B. 36. C. 46.
20. When was Zhu Ting awarded(授予)the Best Sportswoman of the Year by CCTV?
A. In 2017. B. In 2018. C. In 2019.
1.—Can I help you, Madam?
—Yes. I’d like some____________.
A. pears B. banana C. milks
2.—Do you like English?
—Yes, but I think__________ is a great challenge to learn the language well.
A. that B. this C. it
考查代词。that那个；this这个；it它。think后是省略that的宾语从句，不定式“to learn the language well”是从句的真正的主语，此处用it做宾语从句的形式主语。故选C。
3.—How do you study for a test, Annie?
—I study __________working with a group.
A. by B. with C. in
考查介词辨析。by通过，表示方式；with和…在一起，用；in在里面。根据问句“How do you study for a test”及空后的“working with a group”可知，这是在问以什么方式为考试而学习；用来表示方法、手段、方式时常用介词by，意思是“凭借；靠；用；通过”，后接动词时用-ing形式。故选A。
4.—Well, I’m new in town. __________a bank around here?
—Of course. It’s just near Chengnan Park.
A. There is B. Is there C. Is it
考查疑问句。There is有，陈述句；Is there有，there be句型的一般疑问句；Is it它是，一般疑问句。根据上句中的“？”可知，上句应为疑问句，故排除A选项。结合答语“It’s just near Chengnan Park”可知，就在城南公园附近，因此可推知问句是询问这附近有没有银行，应用there be句型的一般疑问句，即is there表示“有”。故选B。
5.—A new airport will be buit in Tantou, Longhui.
—Good news! But a lot of good farmland __________.
A. will waste B. may be wasted C. has wasted
考查被动语态。will waste会浪费，一般将来时的主动语态；may be wasted可能被浪费，情态动词下的被动语态；has wasted已经浪费了，现在完成时的主动语态。根据语境可知，建新机场，农田会被浪费，“农田”是动作“浪费”的承受者，故本句应为被动语态，结合选项可知B选项符合题意。故选B。
6.—Don’t forget to protect your eyes well__________ you take online classes.
—OK. Thank you, Sir.
A. if B. though C. as if
考查连词。if如果；though尽管；as if好像。“you take online classes”是条件状语，用连词if引出条件状语从句，表示“如果”。故选A。
7.—Our city, Shaoyang, is getting cleaner and cleaner day by day.
—Yeah. We __________a national modern, cvilied hygiene(文明卫生)city.
A. create B. are creating C. created
考查动词时态。create一般现在时；are creating现在进行时；created一般过去时。根据“is getting cleaner and cleaner day by day”可知，此句为现在进行时表逐渐变化，即我们的城市一天比一天干净，由此可知“创建文明卫生城市”这件事是正在进行中的，应用现在进行时。故选B。
8.—How can I avoid the illness, Sir?
—__________ a mask when going out and wash hands with soap.
A. Wears B. Wear C. To wear
考查祈使句。wear穿，戴；wears是wear的第三人称单数形式，to wear是wear的动词不定式。答句中when going out是由when引导的时间状语从句，and是并列连词，wash是动词原形，所以此处使用动词原形wear，wear a mask是省略了第二人称主语you的祈使句，表示“提建议”，即：外出时戴上口罩，用肥皂洗手。故选B。
9.—When does the online class begin, Mrs. Grace?
—At eight o’clock. Tell Cindy __________late.
A. not be B. not being C. not to be
考查动词不定式。tell sb to do sth.告诉某人做某事，固定搭配；根据语境可知，网课八点钟开始，所以应该是告诉Cindy不要迟到，tell sb not to do sth.告诉某人不要做某事；be late迟到，固定词组；故答案选C。
10.—Could you tell me __________in Wuhan, please?
—Maybe last December.
A. when did Covid-19(新冠肺炎)break out
B. when Covid-19 broke out
C. how often Covid-19 breaks out
考查宾语从句。when did Covid-19(新冠肺炎)break out新冠肺炎什么时候爆发，疑问句语序；when Covid-19 broke out新冠肺炎什么时候爆发，陈述句语序；how often Covid-19 breaks out新冠肺炎多久爆发一次，陈述句语序。问句为宾语从句，应为陈述句语序，故排除A选项。根据答语last December可知，问句询问的是新冠肺炎是什么时间爆发的，故应用when来引导宾语从句。故选B。
B)完形填空阅读短文, 掌握其大意, 从A、B、C三个选项中选择最佳答案填空。
About ten years ago, I was a____11____at college. I____12____my summer holidays doing a part-time job to make some money. Life was ____13____ for me then. My father had just ___14___ his job and stayed at home. My mother was ill in bed in hospital. I was wondering ___15___ I would be able to go on with my study the next term.
One day while I was working at a ____16____ store near my college, I saw an old man come in with a little girl in a ___17___ He wanted to buy some apples and grapes. The little girl had no arms or legs. She was ___18___ a white dress.
____19____ the old man pushed the wheelchair up to me, I was busy with my work. When I _____20_____ the money from the old man, I looked back at the girl, who was giving me the _____21_____, largest smile I have ever seen. ____22____ her handicap(心理缺陷)was gone and all I saw was this beautiful girl, whose smile gave me a better _____23_____ of life.
I’m now a successful businessman. Whenever I ______24______ trouble in my life, I think about that little girl and the unforgettable _____25_____ about life she taught me.
11. A. student B. worker C. businessman
12. A. started B. enjoyed C. spent
13. A. hard B. easy C. wonderful
14. A. found B. lost C. did
15. A. that B. if C. when
16. A. clothes B. book C. fruit
17. A. car B. wheelchair C. cart
18. A. in B. on C. at
19. A. Though B. As C. Until
20. A. took B. brought C. borrowed
21. A. worst B. saddest C. prettiest
22. A. Suddenly B. Hardly C. Usually
23. A. plan B. memory C. understanding
24. A. get off B. get into C. get to
25. A. experience B. advice C. lesson
【答案】11. A 12. C 13. A 14. B 15. B 16. C 17. B 18. A 19. B 20. A 21. C 22. A 23. C 24. B 25. C
student学生；worker工人；businessman商人。根据下文“I ______ my summer holidays doing a part-time job”可知，我是一名大学生。故选A。
started开始；enjoyed喜欢；spent花费。根据“I ______ my summer holidays doing a part-time job”可知，我花费暑假的时间来做兼职。故选C。
hard艰难的；easy容易的；wonderful精彩的。根据后文“My father had just _____ his job and stayed at home. My mother was ill in bed in hospital”可知，我父亲失业在家，母亲生病住院，所以我的生活很艰难。故选A。
found找到；lost丢失；did做。根据下文“stayed at home”可知，父亲待家里，所以他失业了。故选B。
clothes衣服；book书；fruit水果。根据下文“He wanted to buy some apples and grapes”可知，我在水果店工作。故选C。
car汽车；wheelchair轮椅；cart手推车。根据下文“the old man pushed the wheelchair up to me”可知，小女孩坐着轮椅。故选B。
Though尽管；As当……时；Until直到。根据“…the old man pushed the wheelchair up to me, I was busy with my work”可知，当老人把轮椅推到我面前时，我正忙着工作，故此处应用as引导时间状语从句，表“当……时”。故选B。
took拿；brought带来；borrowed借。根据“When I ________ the money from the old man”可知，我从老人那拿走他买水果的钱。故选A。
worst最差的；saddest最悲伤的；prettiest最美丽的。根据“who was giving me the _______ , largest smile”可知，小女孩给了我最美丽、最大的笑容。故选C。
plan计划；memory记忆；understanding理解。根据下文“Whenever I ______ trouble in my life, I think about that little girl and the unforgettable______ about life she taught me”可知，在遇到困难时，我就能想起女孩美丽的笑容，可知是女孩的笑容、乐观，让我对生活有了更好的理解。故选C。
get off下车；get into陷入；get to到达。根据语境可知，每当我陷入麻烦，“陷入麻烦”应用动词短语get into。故选B。
experience经验；advice建议；lesson课。根据“the unforgettable ________ about life she taught me”可知，小女孩教给了我难忘的一课。故选C。
My favorite book is the Little Prince written by the French writer Antoine. The book tells about how children see the world. It’s so interesting that I can’t help reading it over and over again.
The prince is kind and innocent(天真无邪的), so he doesn’t understand why people want to have power, wealth and praises so much. He flew to different planets to find the answer, but finally he still had no idea. In fact, he also had his own problems. In the past, he fell in love with a red rose that was beautiful but vainglorious(自负的). Later, he left the rose because of her vanity(自负). On the earth, he made friends with a fox. They lived together for some time, but in the end he made up his mind to leave to find his rose. To his surprise, the rose was dead, and the planet was full of monkey bread trees. It’s a pity that he lost his rose forever.
In my opinion, I think he should value the friendship with the fox, because, after all, the rose was dead. The friendship is important as well. The story is about friendship, love and humanity(人性). It’s helpful for us students to think more about the world. So let’s open it and take a great journey along with the little prince.
26. The book the Litter Prince was written by an English writer.________
27. The prince didn’t find the answer to his problem at last.________
28. The prince left the rose because she was poor. ________
29. The prince made friends with a snake on the earth and lived with her for some time. ________
30. The story of the book is about friendship, love and humanity. ________
【答案】26. F 27. T
28. F 29. F
细节理解题。根据第一段“My favorite book is the Little Prince written by the French writer Antoine”可知，《小王子》这本书是由法国作家创作的。故答案为F。
细节理解题。根据第二段“He flew to different planets to find the answer, but finally he still had no idea”可知，王子最终没有发现问题的答案。故答案为T。
细节理解题。根据第二段“Later, he left the rose because of her vanity”可知，王子离开玫瑰是因为她很自负。故答案为F。
细节理解题。根据第二段“On the earth, he made friends with a fox. They lived together for some time”可知，王子在地球上和狐狸成为朋友并生活了一段时间。故答案为F。
细节理解题。根据第三段“The story is about friendship, love and humanity”可知，《小王子》这本书中的故事是关于爱情、友谊和人性的。故答案为T。
Have you ever visited the Forbidden City? This year is its 600th birthday. It is the world’s largest palace and has over 17 million visitors every year. But if we traveled back to the past we probably wouldn’t be allowed inside.
In the past, all buildings in Beijing were low except the Forbidden City. From outside, ordinary(普通的)people could only imagine what it looked like inside.
The Forbidden City takes up 720, 000 square meters in the heart of Beijing. It was built from 1406 to 1420 by the third emperor of the Ming Dynasty, the Yongle Emperor. Afer that, it was the living and working place of 14 emperors of the Ming Dynasty and 10 emperors of the Qing Dynasty.
During those times, the Forbidden City was where the country’s supreme power(最高权力)could be found. Emperors were born, lived, fought and died there. It saw the highs and lows of the Ming and Qing dynasties, and it plays a very important part in Chinese history.
The cultural relics(遗物)and documents(文件)in the palace show how the royal families lived. They are still used today for historical research, as well as inspiration for literature(文学)and entertainment(娱乐).
In 1987, the Forbidden City was listed as a UNESCO World Heritage site. For world leaders who visit China, it has become a must-see. In 2017, when US President Donald Trump paid a state visit to China President Xi Jinping and his wife Peng Liyuan welcomed Trump and his wife there.
31. The Forbidden City was built _________.
A. in1406 B. in 1420 C. from 1406 to 1420
32. Why does the Forbidden City play an important role in Chinese history?
A. Because it saw the highs and lows of the Ming and Qing dynasties.
B. Because it was the place where the emperors were born and grew up.
C. Because it is the place people want to visit most.
33. __________can show how the royal families lived in the Forbidden City.
A. The pictures of the Forbidden City
B. The cultural relics and the documents in the palace
C. The buildings in Beijing
34. What does the underlined word“must-see”mean in Chinese?
A. 一定看见 B. 一定明白 C. 必看之地
35. What does the passage mainly talk about?
A. The Forbidden City.
B. The emperors of the Ming and Qing dynasties.
C. The life of royal families.
【答案】31. C 32. A 33. B 34. C 35. A
细节理解题。根据第三段“It was built from 1406 to 1420 by the third emperor of the Ming Dynasty, the Yongle Emperor”可知紫禁城建于1406年到1420年，故选C。
细节理解题。根据第四段“It saw the highs and lows of the Ming and Qing dynasties, and it plays a very important part in Chinese history”它见证了明朝和清朝的起起落落，所以在中国历史上有重要作用。故选A。
细节理解题。根据倒数第二段“The cultural relics(遗物)and documents(文件)in the palace show how the royal families lived”可知遗物和文件显示皇室的居住情况。故选B。
词义猜测题。根据“In 1987, the Forbidden City was listed as a UNESCO World Heritage site. For world leaders who visit China”可知must-see此处表示“必看之地”。故选C。
主旨大意题。文章主要介绍了紫禁城的历史、文化和观光价值，可概括为The Forbidden City。故选A。
阅读短文, 从所给的A-F六个选项中, 选出正确的选项填空, 使短文通顺, 内容完整。
Last month we asked our students about their free time activities. Our questions were about exercise, use of the Internet and watching TV. ______36______
We found that only fifteen percent of our students exercise every day. Forty-five percent exercise four to six times a week. Twenty percent exercise only one to three times a week. _________37_________
We all know that many students ofen go online, but we were surprised that ninety percent of them use the Internet every day. The other ten percent use it at least three or four times a week Most students use it for fun and not for homework.
_______38_______Only two percent of the students watch TV one to three times a week. Thirteen percent watch TV four to six times a week. And eighty-five percent watch TV every day! Although many students like to watch sports, game shows are the most popular.
It is good to relax by using the Internet or watching game shows, ______39______It is healthy for the mind and the body. Exercise such as playing sports is fun, and you can spend time with your friends and family as you play together. And remember, “Old habits die hard.” ______40______
A. So start exercising before it’s too late!
B. Many students like playing online games.
C. And twenty percent do not exercise at all.
D. but we think the best way to relax is through exercise.
E. Here are the results.
F. The answers to our questions about watching television were also interesting.
【答案】36. E 37. C 38. F 39. D 40. A
根据上文“We found that …to three times a week.”可知，15%的人每天运动，45%的人一周运动四到六次，20%的人一周运动一到三次，所以还剩下20%的人，本段是关于运动的调查，与之搭配的是：20%的人完全不运动。故选C。
根据下文“Only two percent …watch TV every day!”可知本段主要讲述关于学生看电视频率的调查，与之搭配的是：关于看电视这个问题的调查结果也很有趣。故选F。
根据上文“It is good to… watching game shows”以及下文“It is healthy for … sports is fun”，前面说上网和看电视是一个很好的休息方式，后文又提到运动对于身心的好处，所以此处应有一个转折，表述运动的好处，与之搭配的是：但是我们认为通过运动来放松是最好的方法。故选D。
根据上文以及“And remember, “Old habits die hard.””可知，运动对身心有诸多好处，但是要记住“旧习难改”，与之搭配的是：所以趁早开始锻炼吧。故选A。
Wild animals are our friends, but many of them are getting fewer and fewer. We should try to protect them. The four animals below are now in danger.
Tibetan antelopes(藏羚羊)mainly feed on grass. They are usually found in groups of about 20. They are killed for their wool, which is warm, soft and fine and can be made into expensive clothes. The number of them is dropping year by year. There are less than 75, 000 Tibetan antelopes left in the world.
Golden monkeys are mainly found in Sichuan, Gansu, and Shaanxi provinces. Golden monkeys have golden-orange fur(皮毛). They move around in the daytime. They feed on fruits and young leaves of bamboos. But people are destroying the environment where they live. Trees and bamboos are disappearing, so golden monkeys have less and less to eat.
Elephants are very big and strong. They are bigger than any other animals on land. They have poor eyesight, but very good hearing and smell. They can lift heavy things and break down branches with their trunk(象鼻). Now, there are very few elephants in the world. The number of them is becoming smaller and smaller because their living areas are used for farming. Also, people hunt them for their tusks.
Wolves are not very big. They have grey fur. Wolves have very good eyesight, hearing and smell. They eat animals, insects and snails. They are friendly to each other and never attack(攻击)people. Wolves are in danger, too. They are losing their living areas because people cut down forests. Soon they will have no home or food.
【答案】41. in danger
42. 20 43. in the daytime
45. attack people
根据第一段中“The four animals below are now in danger.”可知，四种野生动物处在危险之中，in danger处在危险之中。故填in danger。
根据第二段中“They are usually found in groups of about 20.”可知，藏羚羊通常以20只左右的成群出现。故填20。
根据第三段中“They move around in the daytime.”可知，金丝猴在白天活动，in the daytime在白天。故填in the daytime。
根据第四段中“Elephants are very big and strong. They have poor eyesight, but very good hearing and smell.”可知，大象又大又壮，视力很差，但听觉和嗅觉都很好。故填Elephants。
根据最后一段中“They are friendly to each other and never attack(攻击)people.”可知，狼彼此友好，从不攻击人们；attack people攻击人们。故填attack people。
A：Good morning, Lin Tao!
B：_______46_______, Li Lei!
A：I called you yesterday, but nobody answered. __________47__________?
B：I went to Banjiang Resort(半江风景区)in Dongkou for a trip with my parents.
A：How did you get there?
B：My father drove us there. It’s about 60 kilometers from Shaoyang City.
B：It’s a little hot, but the air is fresh and the water is clean.
B：We climbed the mountain, went boating and had a picnic. We really had a good time!
A：Wow! That must be interesting. Well, it’s time for class. I have to go now. Goodbye!
【答案】46. Good morning/Morning
47. Where did you go/ What were you doing
48. What’s the weather like(there)/How is the weather(there)
49. What did you do there
50. Goodbye/Byebye/Bye/See you
根据上文“Good morning, Lin Tao!”可知，李雷对林涛说早上好，那么林涛也应对李雷说早上好。故答案为Good morning/Morning.
根据下文“I went to Banjiang Resort(半江风景区)in Dongkou”可知，此处是李雷询问林涛昨天去了什么地方，对地点提问应用where，且时态应为一般过去时，即Where did you go。或者是李雷询问昨天打电话时，林涛正在做什么，对事情提问应用what，且时态为过去进行时，即What were you doing。故答案为Where did you go/ What were you doing.
根据下文“It’s a little hot, but the air is fresh and the water is clean”可知，此处是李雷向林涛询问天气状况，故应用what或how提问，时态为一般现在时。故答案为What’s the weather like(there)/How is the weather(there).
根据下文“We climbed the mountain, went boating and had a picnic”可知，此处是李雷询问林涛在风景区做了什么事情，应用what提问，时态为一般过去时。故答案为What did you do there.
Giving red packets, or hongbao, during the Spring Festival is a Chinese tradition. Usually, people put money in red envelopes(信封)and give them to their friends and relatives. 1.They think the money inside can bring good luck. Children can always get red packets from their parents, grandparents and other relatives during the Spring Festival. 2.这是他们最幸福的时候。
3.However, the tradition is changing now. At important festivals, people send red packets on WeChat, QQ and Alipay to their family members and friends even if they are far away.
Some people like the electronic red packet because it is fast. Also, it makes people closer to each other. You can send electronic red packets to others no matter how far they are. People don’t care how much money you give them. 4.What they care is how much you care about them. What’s more, the electronic red packet brings lots of fun to people. People can send it anywhere at any time.
5.我喜欢电子红包。But I think traditional red packets are better. I like to keep the best wishes from my parents and relatives in those red envelopes.
52. This is their happiest time/moment.
53. 然而, 这种传统正在发生改变/变化。/然而, 这种传统现在正在改变/变化。
55. I like/love/enjoy/am fond of electronic red packets/the electronic red packet.
They是主语，think是谓语，之后跟一个从句；从句中 inside表示“里面的”，做the money的后置定语，翻译时要提前，意为“(红包)里面的钱”；bring表示“带来”，动词； good luck表示“好运”。故答案为：他们认为红包里的钱能带来好运。/他们认为里面的钱能带来好运。
这是：this is；最幸福的：用形容词最高级，happiest，因为前面需要物主代词their“他们的”，所以不用加the；时候：time或者moment。故答案为This is their happiest time/moment.
However：然而；tradition传统；is changing：be动词+动词的-ing形式，现在进行时，意为“正在改变、正在变化”now：现在，时态已经强调过，此单词可译可不译。故答案为：然而, 这种传统正在发生改变/变化。/然而, 这种传统现在正在改变/变化。
What they care是主语，意为“他们在乎的(事)、他们在意的(事)”，how much：多少；care about关心，在乎，在意。故答案为：他们在乎/在意的是你有多关心/在乎/在意他们。
我：I，做主语；喜欢：like，love，enjoy或者be fond of都可以表达，在句中做谓语；电子红包：electronic red packets，或者表示特指：the electronic red packet。故答案为I like/love/enjoy/am fond of electronic red packets/the electronic red packet.
2. 80 词左右。开头结尾已给出，不计入总词数。
Learning that you want to know the ways to prevent Covid-19, I’m glad to share some good ideas with you.
Learning that you want to know the ways to prevent Covid-19, I’m glad to share some good ideas with you.
Firstly, you should wear a mask if you have to go out. Don’t go to crowded places, like supermarkets. Secondly, you should wash your hands with running water or soap whenever you touch something. Remember to wash them slowly and carefully. And never fail to open the windows regularly to let in some fresh air and do keep your room clean. Besides, cover your nose and mouth when sneezing. If you don’t feel well, go to see a doctor. Most important of all, you should form a good habit. Go to bed early and get up on time. Be sure to have enough sleep, and take more exercise!
I hope these ways are of some use to you, and I believe everything will be going well again soon!
短语：be glad to；wear a mask；remember to do sth；form a good habit；go to bed early；get up on time。