2020年各科中考真题2020年辽宁省锦州市中考英语试题(教师版含解析)

微信小程序
资源下载
下载价格1

2020年锦州市初中学业水平考试

英语试卷

※考生注意:请在答题卡各题目规定的答题区域内作答,答在本试卷上无效。

第Ⅰ卷 选择题

Ⅰ.单项选择

从各题的四个选项中选出一个最佳答案,并将其代表字母涂在答题卡的相应位置。

1.—You have made great progress on your study.

—Thank you. I believe ________ you work, the better grades you will get.

A. the more careless B. the more careful C. the worse D. the harder

【答案】D

【解析】

【详解】句意:——你在学习上取得了很大的进步。——谢谢。我相信你学习越努力,你的成绩就会越好。
考查副词比较级。more careless更不小心的;more careful更加小心的;worse更糟糕;harder更努力。根据题干中“I believe ________ you work, the better grades you will get.”,结合选项可知要用“the+比较级,the+比较级”表示“越……就越……”。修饰work要用副词的比较级,排除AB;再由常识可得知学习越努力成绩就越好,用the harder符合题意。故选D。

2.—Bob, you have to finish your school project today.

—Don’t worry, mum. I won’t ________ today’s work till tomorrow.

A. put off B. take off C. give up D. set up

【答案】A

【解析】

【详解】句意:——鲍勃,你今天必须完成学校的作业。——别担心,妈妈。我不会把今天的工作推迟到明天。
考查动词短语。put off推迟;take off脱下;give up放弃;set up建立。根据题干中“Bob, you have to finish your school project today.”讲今天必须做完,可推出此处是说不会推到明天,用put off符合题意。故选A。

3.—I’m going to visit Chengdu this summer holiday.

—Great! ________!

A. Have a good trip B. Good luck C. With pleasure D. Well done

【答案】A

【解析】

【详解】句意:——这个暑假我要去成都。——好极了!旅途愉快!
考查情景交际。Have a good trip旅途愉快;Good luck祝你好运;With pleasure我很愿意;Well done干得好。根据题干中“I’m going to visit Chengdu this summer holiday.”可知对方要去旅行,由此可知要祝对方旅途愉快,用Have a good day符合题意。故选A。

4.—Wow, your dress is so beautiful. Could you tell me ________?

—Oh, I bought it in an online store.

A. when you bought it B. where you bought it

C. how much you spent on it D. how long you have had it

【答案】B

【解析】

【详解】句意:——哇,你的裙子真漂亮。你能告诉我你在哪儿买的吗?——哦,我在一家网上商店买的。
考查宾语从句。when you bought it你什么时候买的它;where you bought it你在哪里买的它;how much you spent on it你花费多少钱买的它;how long you have had it你拥有它多久了。根据答句“Oh, I bought it in an online store.”讲到在网上商店买的,可推出是问在哪里买的,用where you bought it符合题意。故选B。

5.You can NOT see ________ in a history museum.

A. B. C. D.

【答案】C

【解析】

【详解】句意:你不能在历史博物馆里看到禁止停车的标志。

考查公共标志。A.禁止吸烟;B.禁止触摸;C.禁止停车;D.禁止乱丢垃圾。结合常识可知在历史博物馆中ABD三项中的标志都能看到,而不能看到“禁止停车”的标志。故选C。

Ⅱ.完形填空

根据短文内容,从各题的四个选项中选择一个最佳答案,并将其代表字母涂在答题卡的相应位置。

There was once a farmer. He had a very big rabbit and a smart dog. One day, he organized a(n) ___6___ between his dog and his rabbit. He made a hole in one of his biggest fields, and ___7___ a carrot and a bone (骨头) in it. He wanted to see which animal would find them first.

The rabbit was very ___8___, and he was busy looking for the carrot, digging here and there. He was completely sure that he would find the carrot and the bone. But the dog wasn’t optimistic (乐观的) at all. After he looked for the bone for a short time, he ___9___ on the ground sadly. And then he began to complain. He thought ___10___ was difficult for him to find one bone in such a big field.

The rabbit dug for hours. With every new hole, the dog complained about ___11___ this was, even for the rabbit. The rabbit, ___12___ the other hand, kept on working hard. ___13___ there was no place in the whole field left to dig, the rabbit dug a tunnel (隧道) to right under where the dog was lying all that time. There he found the carrot and the bone.

And his is how the dog lost the competition. ___14___, he found the right place at the very beginning. But he failed to find the bone because he ____15____ complained and didn’t try at all. When we do something difficult in our life, we should learn from the rabbit.

6. A. event B. party C. activity D. competition

7. A. found B. hid C. discovered D. saw

8. A. excited B. angry C. relaxed D. shy

9. A. sat down B. fell asleep C. lay down D. ran around

10. A. this B. that C. one D. it

11. A. how difficult B. what difficult C. how easy D. what easy

12. A. in B. on C. at D. for

13. A. If B. Before C. When D. Unless

14. A. In total B. At last C. In fact D. At first

15. A. only B. never C. seldom D. sometimes

【答案】6. D 7. B 8. A 9. C 10. D 11. A 12. B 13. C 14. C 15. A

【解析】

本文主要讲有个人组织了一场狗和兔子之间的比赛。他在地里挖了个洞,在里面藏了一根胡萝卜和一根骨头,想看看哪个动物会先找到它们。兔子四处挖洞寻找,而狗总是躺着抱怨这太难了,结果兔子在狗躺着的地方的下面找到了胡萝卜和骨头,赢得了比赛。这个故事告诉我们,凡事要努力去做,而不能一味地抱怨和放弃,否则终将一事无成。

【6题详解】

句意:一天,他组织了一场狗和兔子之间的比赛。

event事件;party聚会;activity活动;competition比赛,根据下文He wanted to see which animal would find them first. 他想看看哪个动物会先找到它们。可知他组织了一场狗和兔子之间的比赛。故选D。

【7题详解】

句意:他在他最大的一块地里挖了个洞,在里面藏了一根胡萝卜和一根骨头。

found找到;hid藏;discovered发现;saw看见,根据下文He wanted to see which animal would find them first. 他想看看哪个动物会先找到它们。可知他在地里面藏了一根胡萝卜和一根骨头,故选B。

【8题详解】

句意:兔子很兴奋,他正忙着寻找胡萝卜,到处挖。

excited兴奋的;angry生气的;relaxed放松的;shy害羞的,根据下文he was busy looking for the carrot, digging here and there. He was completely sure that he would find the carrot and the bone. 他忙着找胡萝卜,到处挖。 他完全确定他会找到胡萝卜和骨头。可知兔子表现的很兴奋,故选A。

【9题详解】

句意:他找了一会儿骨头后,悲伤地躺在地上。

sat down坐下;fell asleep入睡;lay down 躺下;ran around四处跑,根据下文the rabbit dug a tunnel (隧道) to right under where the dog was lying all that time. 兔子挖了一条隧道,正好通到狗一直躺的下面。可知狗一直躺在地上,故选C。

【10题详解】

句意:他认为他很难在这么大的田地上找到一根骨头。

this这个;that那个;one一个;it它,根据句意,可知此处为固定句型it be difficult for sb. to do sth.,其中it为形式主语,真主语为to find one bone in such a big field.故选D。

【11题详解】

句意:每挖一个新的洞,狗都抱怨这是多么困难……

how difficult多么困难;what difficult形式错误;how easy多么容易;what easy形式错误,根据上文He thought __5___ was difficult for him to find one bone in such a big field.他认为他很难在这么大的田地上找到一根骨头。可知狗抱怨挖洞是多么困难,故选A。

【12题详解】

句意:另一方面,兔子继续努力工作。

in在里面;on在上面;at在某处;for为了,固定介词短语on the other hand“另一方面”,故选B。

【13题详解】

句意:当整个田野里没有地方可挖的时候,兔子挖了一条隧道,正好通到狗一直躺的地面下面。

If如果;Before在……之前;When当……时候;Unless除非,根据句意,可知是“当整个田野里没有地方可挖的时候,兔子挖了一条隧道,”,所以用when,故选C。

【14题详解】

句意:事实上,他一开始就找到了正确的地方。

In total总计,总共;At last最后;In fact事实上;At first起初,根据上文the rabbit dug a tunnel (隧道) to right under where the dog was lying all that time. There he found the carrot and the bone. 兔子挖了一条隧道,正好通到狗一直躺的地面下面。在那里他找到了胡萝卜和骨头。可知事实上狗一开始就找到了正确的地方,故选C。

【15题详解】

句意:但他没有找到骨头,因为他有时抱怨,根本没有尝试。

only仅仅,只有;never从不;seldom很少;sometimes有时,根据上文And then he began to complain. 然后他开始抱怨。从比赛开始一直到最后兔子找到骨头和胡萝卜,狗一直在抱怨,不是从不,很少,也不是有时。可知他只有抱怨,故选A。

Ⅲ.阅读理解

Passage A

单项选择

根据短文内容从各题的四个选项中选择一个最佳答案。并将其代表字母涂在答题卡的相应位置。

Golden China
Golden 01 15-Day Tour of Beijing — Xi’an — Baoji — Cheng du — Kunming

¥3,399 each person

Golden 02 7-Day Tour of Beijing — Jinan — Nanjing — Shanghai

¥1,699 each person

Golden 03 9-Day Tour of Beijing — Xi’an — Lanzhou — Xining — Lhasa

¥1,899 each person

Golden 04 12-Day Tour of Beijing — Zhengzhou — Wuhan — Changsha — Guangzhou

¥3,199 each person

★TEL:

863-6677

★Email:

sunshinel23@163.com

★Address:

Sunshine Travel Agency on Centre

16. The four routes(路线) all start from ________.

A. Xi’an B. Jinan C. Beijing D. Zhengzhou

17. If Jack has an 8-day holiday, he can choose ________.

A. Golden 01 B. Golden 02 C. Golden 03 D. Golden 04

18. If you choose Golden 03, you can’t visit ________.

A. Wuhan B. Lanzhou C. Xining D. Lhasa

19. If Tony and his parents want to choose Golden 04, they should pay ________.

A. ¥3,199 B. ¥5,097 C. ¥9,597 D. ¥5,697

20. You can’t get more information by ________.

A. telephone B. email

C. visiting Sunshine Travel Agency D. visiting the agency’s website

【答案】16. C 17. B 18. A 19. C 20. D

【解析】

本文是一篇应用文,列举了4条金色中国旅行社的旅游线路。

【16题详解】

题意:这4条旅游线路的起点都是________。

细节理解题。通读全文可知,这4条线路的起点都是北京。C选项Beijing“北京”符合题意,故选C。

【17题详解】

题意:假如杰克有8天假期,他可以选________。

细节理解题。根据原文Golden 02 | 7-Day Tour of Beijing — Jinan — Nanjing — Shanghai可知,Golden 02线路的行程是7天,杰克可以选择这条线路。B选项Golden 02“Golden 02线路”符合题意,故选B。

【18题详解】

题意:如果你选择了Golden 03线路,你就不能去________旅行了。

细节理解题。根据原文Golden 03 | 9-Day Tour of Beijing — Xi’an — Lanzhou — Xining — Lhasa可知,该线路旅行的目的地不包括武汉。A选项Wuhan“武汉”符合题意,故选A。

【19题详解】

题意:假如托尼和他的父母选择了Golden 04线路,他们要支付________。

推理判断题。根据原文Golden 04 | 12-Day Tour of Beijing — Zhengzhou — Wuhan — Changsha — Guangzhou | ¥3,199 each person可知,该线路每位旅客收费3,199元,托尼和他的父母一行三人就是3,199×3=9,597‬(元),故选C。

【20题详解】

题意:你不能通过________的方式获取更多信息。

细节理解题。通读全文可知,文中留下了电话、邮箱地址、旅行社地址,没有留下旅行社网站网址。D选项visiting the agency’s website“访问旅行社网站”符合题意,故选D。

Passage B

单项选择

根据短文内容从各题的四个选项中选择一个最佳答案,并将其 代表字母涂在答题卡的相应位置。

A man named Randy in Canada liked to hunt for trees. He looked for big trees and old trees in Canada. He made maps to show where these trees were. He did not want to cut them down. Actually he wanted people to take care of them.

Ancient trees are today rare (稀少的) everywhere in the world. On Vancouver Island in Canada, there are so many big trees. The biggest trees are about 800 years old. They are the survivors of a forest fire. The fire brought damage (损害) to the area about 350 years ago. Randy was told of a very tall tree on Vancouver Island. The tree was said to be 314 feet tall. That would make it the tallest tree in Canada. Randy set out to find the tree.

But someone else found it first. It was found by a logger—a person whose job is to cut down trees. The loggers wanted to cut down Canada’s tallest tree and all the trees around it.

Randy made a path (小路) in the forest in order that people could see the tall tree. The tree was so big and beautiful that even more and more people wanted to save that forest. Thanks to these people, that forest is now a park. Canada’s tallest tree is still there.

There may still be a bigger tree out there. Maybe you will find it. But there are only a few old forests left in Canada. Many are still at risk of being cut down.

21. Why did Randy make maps?

A. To look for more big trees. B. To show the positions of the big and old trees.

C. To cut trees down later. D. To help loggers.

22. The underlined word “survivor” means ________ in Chinese.

A. 受益者 B. 制造者 C. 控制者 D. 幸存者

23. What did the loggers want to do with Canada’s tallest tree?

A. They wanted to take care of it. B. They wanted to save it.

C. They wanted to cut it down. D. They wanted to know its height.

24. Which of the following is NOT true?

A. Randy is from Canada. B. The fire happened about 350 years ago.

C. Randy made a path in the forest D. Canada’s tallest tree is cut down now.

25. What happened to the forest according to the passage?

A. It has disappeared. B. It became a park.

C. It was not famous anymore. D. The passage doesn’t mention it.

【答案】21. B 22. D 23. C 24. D 25. B

【解析】

文章大意:本文主要讲Randy喜欢搜寻树木,他在加拿大搜寻大而古老的树木并制作地图标注这些树木的位置,详细介绍了加拿大最高的树木遭遇险境又被保护下来的过程。

【21题详解】

细节理解题。根据第1段中“He made maps to show where these trees were.”可知他制作地图是为了指出这些大而古老树的位置。故选B。

【22题详解】

词义猜测题。根据画线词所在语境“The biggest trees are about 800 years old. They are the survivors of a forest fire. The fire brought damage to the area about 350 years ago.”可知现存最大的树在350年前的大火中没有受到损伤,应该是幸存者。故选D。

【23题详解】

细节理解题。根据第3段中“The loggers wanted to cut down Canada’s tallest tree and all the trees around it.”可知樵夫想要砍倒加拿大最高的树。故选C。

【24题详解】

细节理解题。根据第1段中“A man named Randy in Canada liked to hunt for trees. ”可知Randy是加拿大人,A项正确;根据第2段中“The fire brought damage to the area about 350 years ago.”可知大火发生在约350年前,B项正确;根据第4段中“Randy made a path in the forest in order that people could see the tall tree.”可知Randy在森林中开辟了一条路,C项正确;根据第4段中“Canada’s tallest tree is still there.”可知加拿大最高的树没有被砍倒,D项错误。故选D。

【25题详解】

细节理解题。根据第4段中“Thanks to these people, that forest is now a park. ”可知森林现在成为了一座公园。故选B。

Passage C

单项选择 根据短文内容从各题的四个选项中选择一个最佳答案,并将其代表字母涂在答题卡的相应位置。

What surprises us most? It is that there are still couples who keep doing things to show each other love. A Japanese farmer is famous for his act of love. He has spent nearly two years planting flowers for his blind wife.

Mr. and Mrs. Kuroki live in a large flower garden. The garden has turned into a tourist attraction (旅游胜地) recently. Around 7,000 visitors come here each year, not only for the beautiful scenery (景色), but also for the special story behind the two old farmers.

In 1956, the newly married couple first moved into the house. The house would be their home for the rest of their lives. They had two children and lived happily for years. However, as years passed, Mrs. Kuroki’s health began to decline. Her vision (视力) problems were so serious that she became blind in the end. She hid herself in her home for a long time, refusing to leave unless it was necessary.

Mr. Kuroki got an idea. He wanted to give her gifts—flowers. So he got to work on his big surprise. Mr. Kuroki took advantage of the hills around their house and he began to plant a kind of flower with strong fragrance (芳香). He wanted to see if the fragrance would make her come outside. When he realized that his idea was going to work, he worked for nearly two years to completely cover his garden with the flowers.

Now Mrs. Kuroki goes out every day with her husband to enjoy the fragrance of the flowers and the fresh air of a new day.

26. From Paragraph 1, we can know ________.

A. the farmer loves his wife very much

B. the famer has planted some trees for his wife

C. there is nothing wrong with the farmer’s wife’s eyes

D. it has taken the farmer over three years to plant flowers

27. What’s the Chinese meaning of the underlined word “decline” in the passage?

A. 好转 B. 控制 C. 恶化 D. 拒绝

28. After Mrs. Kuroki became blind, she ________.

A. managed to go out B. hid herself in her home for a while

C. planted the flowers with her husband D. refused to leave unless it was necessary

29. Mr. Kuroki planted the flowers to ________.

A. get more visitors’ attention B. make his wife love flowers

C. enjoy the fragrance of the flowers D. make his wife come out and enjoy the fragrance

30. Which is the best title of this passage?

A. A Famous Japanese Farmer B. A Beautiful Act of Love

C. A Large Flower Garden D. A Kind of Flower with Strong Fragrance

【答案】26. A 27. C 28. D 29. D 30. B

【解析】

文章大意:本文主要讲述了一位日本农夫因为他的妻子失明而不肯走出家门,所以他花费了两年的时间为失明的妻子种花儿,妻子闻到花儿的香味便和丈夫一起出去享受花香和新鲜空气。农夫以此来诠释了自己对妻子的爱。

【26题详解】

细节理解题。根据第一段中的信息A Japanese farmer is famous for his act of love. He has spent nearly two years planting flowers for his blind wife.一位日本农夫因其爱的行为而闻名,他花了近两年的时间为失明的妻子种花。由此可以推知这位日本的农夫非常爱自己的妻子,故答案选A。

【27题详解】

词义猜测题。根据下文Her vision problems were so serious that she became blind in the end. 她的视力问题非常严重,最后她失明了。结合However, as years passed, Mrs. Kuroki’s health began to decline. 然而,随着时间的流逝,黑木夫人的健康开始……。可知是她的健康开始“恶化、衰退”,所以C选项符合题意,故答案选C。

【28题详解】

细节理解题。根据Her vision problems were so serious that she became blind in the end. She hid herself in her home for a long time, refusing to leave unless it was necessary. 她的视力问题非常严重,最后她失明了。她把自己藏在家里很长一段时间,除非有必要,否则她拒绝离开。可知,黑木夫人失明后,除非有必要,否则她拒绝离开。故答案选D。

【29题详解】

细节理解题。根据He wanted to see if the fragrance would make her come outside. When he realized that his idea was going to work, he worked for nearly two years to completely cover his garden with the flowers.他想看看这香味是否能让她走到外面来。当他意识到自己的想法会奏效时,他花了近两年的时间用鲜花把花园完全覆盖起来。可知,黑木先生种花是为了让他的妻子走出来享受花香,故答案选D。

【30题详解】

标题归纳题。通读全文,可知本文主要讲述了一位日本的农夫因为妻子种花而闻名的爱情故事。结合选项,可知B选项A Beautiful Act of Love“一个美丽的爱的行为”符合题意,故答案选B。

Passage D

还原句子 根据短文内容,从短文后的五个选项中选出能够填入短文空白处的最值选项,并将其代表字母涂在答题卡的相应位置。

Kobe Bryant, one of the greatest basketball players of all time, died in a helicopter (直升飞机) crash (坠毁) with his daughter on Sunday. ___31___

Mr. Bryant’s death has caused great sadness. ___32___ Some NBA players held onto the ball for 24 seconds when games started on Sunday. They were doing it out of respect for Mr. Bryant who had worn the number 24.

Mr. Bryant had played for the Los Angeles Lakers for 20 years. ___33___ During his time with the Lakers, Mr. Bryant led the team to five national championships (锦标赛). Mr. Bryant helped lead the US Olympic team to win the gold medal in 2008 and 2012. Along the way, Mr. Bryant became one of the most famous and popular basketball players of all time.

Mr. Bryant spent his early school years in Italy. His father was a professional basketball player there. His family moved back to the US when Mr. Bryant was in high school. He played and practiced hard in the high school. ___34___ And his performance on the court (球场) caused excitement and got much attention.

In 2016, Mr. Bryant retired (退役). During his time with the Lakers, Mr. Bryant had worn the numbers 8 and 24. ___35___ After he retired, Mr. Bryant focused on (关注) his family. Mr. Bryant also set up basketball camps and programs for kids, to help share his love of the game. He took up new activities, too. He started a company that produced books and movies.

A. He joined the team at the age of 17.

B. The crash killed nine people in all.

C. When he retired, the Lakers said those numbers wouldn’t be used again.

D. His goal was becoming even better than his boyhood hero, Michael Jordan.

E. Friends, fans, and well-known people from around the world were all very sad.

【答案】31. B 32. E 33. A 34. D 35. C

【解析】

这篇短文给我们介绍了NBA最伟大的球星之一——科比·布莱恩特,他为洛杉矶湖人队效力了20年,带领球队取得过优异的成绩,科比于2016年退役。不幸的是,2020年初,科比在一次直升机事故中去世。

【31题详解】

上句话“Kobe Bryant, one of the greatest basketball players of all time, died in a helicopter (直升飞机) crash (坠毁) with his daughter on Sunday.”提到了科比在一次直升机事故中去世。该空应承接上文,继续介绍这次事故的后果,B选项“事故中共有九人死亡”符合语境,故选B。

【32题详解】

根据上句话“Mr. Bryant’s death has caused great sadness.”可知,这一段主要介绍了人们知道了科比的死讯之后,都沉浸在悲伤中,E选项“朋友、粉丝和世界各地的名人都非常难过”符合语境,故选E。

【33题详解】

根据上句话“Mr. Bryant had played for the Los Angeles Lakers for 20 years.”和下句话“During the time with the Lakers…”可知,这一段介绍的是科比为洛杉矶湖人队效力的情况,A选项“他17岁加入了这支球队”符合这里的语境,故选A。

【34题详解】

根据上句话“He played and practiced hard in the high school.”可知,这一段主要介绍了科比中学时就努力训练篮球,D选项“他的目标是成为比他少年时代的英雄迈克尔·乔丹还要优秀的人”符合语境,故选D。

【35题详解】

根据语境可知,C选项中those numbers与上句话“Mr. Bryant had worn the numbers 8 and 24.”提到的两个号码对应,因此C选项符合语境,意为“当他退役的时候,湖人队说这两个号码不会再使用”。故选C。

第Ⅱ卷 非选择题

Ⅳ.口语交际

在下面对话的空白处填入适当的话语(话语可以是句子、短语成词),使对话完整,并将答案写在答题卡的相应位置。

A: Welcome to Friendship Store.______________36______________?

B: I’d like to buy a smart TV.

A: Well, we have many different kinds of smart TVs here. You can have a look first.

B: This one looks very nice._____________37_____________?

A: It’s made in China. You know nowadays China is getting better at making high-technology products.

B: It’s wonderful._____________38_____________?

A: 5,600 yuan.

B: Wow, that’s too expensive! I’m afraid I can’t afford it. Do you have a cheaper one?

A: Of course. What about this one?

B: This one looks very good. And the price is OK._____________39_____________. Please send it to my home.

A: OK, no problem. We will send it as soon as possible.

B:_____________40_____________.

A: You are welcome.

【答案】36. What can I do for you? / Can I help you? / Is there anything (that) I can do for you?

37. Where is it made?/Which place is it made in?

38. How much (is it)? / What’s the price (of it)? / How much does it cost?

39. I’ll take it. / I’ll get it.

40. Thank you. / Thanks. / Thank you very much. / Thanks a lot. / Thank you so much.

【解析】

对话大意:对话是一位要购买智能电视的顾客和一名售货员的谈话,顾客询问了喜欢的电视的相关信息并订购了一台。

【36题详解】

根据上一句“Welcome to Friendship Store.”对顾客表示欢迎,可推出接下来会问“有什么能帮您的吗?” 故答案为:What can I do for you? / Can I help you? / Is there anything (that) I can do for you?

37题详解】

根据答句“It’s made in China. ”讲在中国制造,可推出要问“它是哪里制造的?” 故答案为:Where is it made?/Which place is it made in?

【38题详解】

根据答句“5,600 yuan.”可知此处在询问电视价格。故答案为:How much (is it)? / What’s the price (of it)? / How much does it cost?

【39题详解】

根据下一句“Please send it to my home.”请对方安排送到自己家,可推出是决定买这台电视。故答案为:I’ll take it. / I’ll get it.

【40题详解】

根据答句“You are welcome.”表示“不客气”,可知此处要表示感谢。故答案为:Thank you. / Thanks. / Thank you very much. / Thanks a lot. / Thank you so much.

V.短文填空

根据短文内容,用方框中所给词的正确形式填空,使短文完整、正确,并将答案写在答题卡的相应位置(每个词只能用一次)。

from, music, hundred, alone, control, especially, close, other, and, out

The novel coronavirus (新型冠状病毒) began to spread in Wuhan in the last month of 2019. ___41___ it has continued to spread.

The Chinese government ___42___ off fifty million people in Wuhan and cities near it. As the virus (病毒) spread to other areas of China, the government took action ___43___ the spread of the disease (疾病). When people go ___44___, they wear masks (口罩).

___45___ of companies have closed their factories until the disease is more under control. Since China makes so many parts for products used by companies around the world, the influences of the factories shutting down are felt in ___46___ countries, too.

However, many countries worldwide offer support to China’s fight against the disease. “Don’t be afraid. The light ___47___ all over the world is on you. Don’t be afraid. You’re never ___48___ in the night. Don’t cry. It’s not just me; everyone is together to give you power.” These are the lyrics of a song created by a group of ___49___ in Malaysia to support China in its battle (战役) against the novel coronavirus.

“We’ve got to do something, ___50___ people outside of China. We want people in China to be free from fear or worry,” said the song’s producer (制作人).

It is just one of many goodwill gestures (表示) and offers of support from countries across the world to help China.

【答案】41. And

42. closed 43. to control

44. out 45. Hundreds

46. other 47. from

48. alone 49. musicians

50. especially

【解析】

文章大意:本文主要讲了新型冠状病毒在武汉甚至全国传播开,中国政府采取措施与之抗战,世界上许多国家也在此时伸出援手支持中国抗击疫情。

【41题详解】

句意:且它还在继续蔓延。
根据空后“it has continued to spread”可知此处是说事情进行一步发展,结合备选词可知要用and表递进。故答案为And。

【42题详解】

句意:中国政府封锁了武汉及其附近城市的5000万人。
分析句子结构可知句中缺少谓语动词,结合时政热点及备选词可知此处是说封锁武汉及附近城市里的人,用close off表示“封锁”,讲述过去发生的事情,用一般过去时,close的过去式是closed。故答案为closed。

【43题详解】

句意:随着病毒蔓延到中国其他地区,政府采取行动控制疾病的蔓延。
根据句意“政府采取行动___疾病的蔓延”,结合常识可知要控制,再由备选词可知要用control表示“控制”,take action to do sth.采取行动做某事,是固定搭配。故答案为to control。

【44题详解】

句意:当人们出去的时候,他们戴着口罩。
根据空后“they wear masks”讲人们戴着口罩,结合常识可知外出要戴口罩,再由备选词可知要用out表示“在室外”,go out出去。故答案为out。

【45题详解】

句意:数百家公司关闭了工厂,直到疾病得到更大程度的控制。
题干中讲“公司关闭工厂,直到疾病得到最大程度上的控制”,此处应是表示公司的数量,结合备选词和空后“of”,可知此处用hundreds of表示“数以百计的”。故答案为Hundreds。

【46题详解】

句意:由于中国为世界各地的公司生产大量的零部件,工厂关闭的影响也波及到了其他国家。
根据题干中“Since China makes so many parts for products used by companies around the world”讲到中国制作的零部件被世界各地使用,可推出会波及其他国家,结合备选词可知要用other表示“其他的”。故答案为other。

【47题详解】

句意:来自世界各地的光就在你身上。
根据上文中“However, many countries worldwide offer support to China’s fight against the disease.”讲到世界上许多国家支持中国,可推出此处是说来自世界各地的光,用from表示“来自”。故答案为from。

【48题详解】

句意:在夜晚你永远不会孤单。
根据下文中“… everyone is together to give you power.”讲每个人都一起给你力量,可推出是说不是单独的,用alone符合题意。故答案为alone。

【49题详解】

句意:这是一群马来西亚音乐家为支持中国抗击新型冠状病毒而创作的歌曲的歌词。
根据题干中“a song created by a group of”结合备选词可知此处是说一群音乐家创作的歌,用music的变形musician表示“音乐家”,其复数形式“musicians”。故答案为musicians。

【50题详解】

我们必须做点什么,尤其是在中国以外的人们。
分析句子结构可知句中却少副词,根据空后“people outside of China”可知此处是对“We”的进一步补充说明,讲尤其是在中国以外的人们,结合备选词可知要用especially表示“尤其”。故答案为especially。

VI.任务型阅读

Passage A

根据短文内容完成短文后的思维导图,并将答案写在答题卡的相应位置。

Rethink, Reuse, Recycle!

Do you often throw away things you don’t need anymore? Have you ever thought about how these things can actually be put to good use? Nothing is a waste if you have a creative mind.

You have probably never heard of Amy Hayes, but she is a most unusual woman. She lives in a house in the UK that she built herself out of rubbish. The windows and doors come from old buildings around her town that were pulled down. The top of the house is an old boat turned upside down. And the gate in front of her house is made of rocks and old glass bottles. Amy recently won a prize from the Help Save Our Planet Society. The president said, “Amy is an inspiration to us all.”

Amy isn’t the only one who is good al recycling. Jessica Wong from Hong Kong uses old clothes that people don’t wear anymore to make bags. She has been doing this for a few years now. She opened a small shop where she sells her bags, and she has also set up a website to sell them online. She especially likes to use old jeans to make handbags. Her bags are cute and useful. “I plan to write a book about new ways to use old clothes,” she said. “I hope people can read my book and enjoy it!”

Wang Tao set up a small business in Shanghai four years ago. He is known for using iron and other materials from old cars to make beautiful art pieces. Some are large pieces that look like animals or humans, and some are smaller pieces you can put at home. The more popular works can even be seen in art shops around the city. Wang Tao hopes to set up a “metal art” theme park to show people the importance of environmental protection. Not only can the art bring happiness to others, but it also shows that even cold, hard iron can be back to life with a little creativity.

Rethink,

Reuse,

Recycle!

Amy Hayes

from the UK

★Build a house by using rubbish

★Win ___51___ from the Help Save Our Planet Society

Jessica Wong

from HK

★Make bags ___52___

★Set up a website to sell them

★Plan ___53___ about how to use old clothes

Wang Tao

in ___54___

★Use iron and other materials from old cars to make art pieces

★Hope to set up ___55___ to show people the importance of environmental protection

【答案】51. a prize

52. with old clothes (jeans) (that people don’t wear anymore)/ by using old clothes(jeans) (that people don’t wear anymore)

53. to write a book

54. Shanghai

55. a “metal art” theme park

【解析】

【分析】

关于如何对不需要的东西再次有效利用,文章列出了3个例子。

【51题详解】

根据倒数第三段Amy recently won a prize from the Help Save Our Planet Society.可知艾米最近获得了“帮助拯救我们的地球协会”的奖项。故答案为a prize。

【52题详解】

根据倒数第二段Jessica Wong from Hong Kong uses old clothes that people don’t wear anymore to make bags.可知来自香港的Jessica Wong使用人们不再穿的旧衣服来制作手袋。故答案为with old clothes (jeans) (that people don’t wear anymore)/ by using old clothes(jeans) (that people don’t wear anymore)。

【53题详解】

根据倒数第二段I plan to write a book about new ways to use old clothes可知Jessica Wong打算写一本关于旧衣服使用新方法的书。故答案为to write a book。

【54题详解】

根据最后一段Wang Tao set up a small business in Shanghai four years ago. 可知王涛是上海人。故答案为Shanghai。

【55题详解】

根据最后一段Wang Tao hopes to set up a “metal art” theme park to show people the importance of environmental protection. 可知王涛希望建立一个“金属艺术”主题公园,向人们展示环境保护的重要性。故答案为a “metal art” theme park。

Passage B

根据短文内容完成短文后的图表,并将答案写在答题卡的相应位置。

Fish live in water. They use their special organ(器官) called gills(腮) for breathing. Some fish are dangerous to humans. Here are the world’s most dangerous fishes.

Electric Eel(电鳗) — It is a South American fish. Electric eels are long and usually gray-brown in color. The electric eel can reach up to 9 feet long and can weigh up to 22 kg. The fish has a mouth. It is rich in blood vessels(血管). The fish can use them as lungs(肺). Its tail has the electric organ that gives off 300 — 650 volts of electricity.

Stonefish — These venomous(有毒的) fish are generally found in the waters of the tropical Indo-Pacific. These fish have small eyes, large heads and mouths. If you ever see one, stay away from it.

Piranha(水虎鱼) — There are more than 60 kinds of Piranha fish. These meat-eating fish have sharp(尖利的) teeth. Most of the Piranha fish eat plants or anything that they can find.

Puffer Fish(河豚) — It can inflate(使膨胀) itself with water and air to turn into a ball several times its real size. One puffer fish has enough toxins(毒素) to kill about 30 humans. There are total 120 kinds of puffer fish all over the world.

Four World’s Most Dangerous Fishes
Electric Eel ◆It comes from ___56___ and it is long and gray-brown.

◆The blood vessels in its mouth can ___57___ as lungs.

◆The electric organ in its tail can give off electricity of 300 — 650 volts of electricity.

___58___ ◆They live in the waters of the tropical Indo-Pacific.

◆They are venomous and they have small eyes, large heads and mouths.

Piranha ◆They have ___59___.

◆They feed on meat, plants and so on.

Puffer Fish ◆It can inflate itself to turn into a much bigger ___60___.

◆It can kill humans with its toxins.

【答案】56. South America

57. be used

58. Stonefish

59. sharp teeth

60. ball

【解析】

本文是一篇说明文,介绍了4种世界上最危险的鱼。

【56题详解】

根据原文It is a South American fish可知,电鳗来自于南美。故答案为South America。

【57题详解】

根据原文It is rich in blood vessels(血管). The fish can use them as lungs可知,电鳗的血管很丰富,这些血管可以用来当肺。be used as为固定搭配,意为“被用来做……”,故答案为be used。

【58题详解】

根据表格右侧内容◆They live in the waters of the tropical Indo-Pacific. | ◆They are venomous and they have small eyes, large heads and mouths.可知,这里是描述石鱼的。故答案为Stonefish。

【59题详解】

根据原文These meat-eating fish have sharp(尖利的) teeth可知,水虎鱼有着锋利的牙齿。故答案为sharp teeth。

【60题详解】

根据原文It can inflate(使膨胀) itself with water and air to turn into a ball several times its real size可知,河豚能用水和空气将自己膨胀成几倍于实际大小的一个球。故答案为ball。

Passage C

根据短文内容回答短文后的问题,并将答案写在答题卡的相应位置。

Li Shizhen was one of the most famous doctors in Chinese history. He was born in Hubei in 1518.

Both of Li Shizhen’s father and grandfather were doctors. Li Shizhen’s grandfather was a country doctor who traveled in the countryside with a bag of herbs (药草) and medicine and cured (治愈) people. His father was a doctor who wrote several books.

Li Shizhen used to help his father in his medical practice when he was young. Li Shizhen’s father wanted him to enter politics (从政). Li Shizhen studied for the exams and passed the country-level examination, but he was never able to pass the imperial (帝国的) examination.

When he was 38, he cured the son of the Prince and was invited to be an official in that court (宫廷). A few years later, he became an official at the Imperial Medical Institute.

Even though he achieved his father’s dream, he didn’t want to continue working for the court. One year later, he left the court and returned to be a doctor again.

Li Shizhen was famous for his book, Compendium of Materia Medica (《本草纲目》). It took him twenty-seven years to write the book. Unluckily, Li Shizhen died before the book was officially published (出版). It is such a successful book. Now it is still one of the most important medical books in China.

61. Where was Li Shizhen born?

62. What was Li Shizhen’s father ‘s job?

63. What did Li Shizhen use to do when he was young?

64. Did Li Shizhen pass the imperial examination?

65. How long did Li Shizhen spend in writing Compendium of Materia Medical?

【答案】61. Li Shizhen (He) was born in Hubei / In Hubei.

62. Li Shizhen’s father (He) was a doctor. / A doctor.

63. Li Shizhen (He) used to help his father (in his medical practice) (when he was young).

64. No, he didn’t. / No.

65. (For) twenty-seven (27) years./ He spent twenty-seven (27) years (in) writing/on Compendium of Materia Medica./ It took him twenty-seven (27) years to finish writing Compendium of Materia Medica.

【解析】

文章大意:文章主要介绍了李时珍的生平经历。

【61题详解】

细节理解题。题意:李时珍出生在哪里?根据Li Shizhen was one of the most famous doctors in Chinese history. He was born in Hubei in 1518. 李时珍是中国历史上最著名的医生之一。1518年生于湖北。可知李时珍出生在湖北,故答案为Li Shizhen (He) was born in Hubei. / In Hubei.

【62题详解】

细节理解题。题意:李时珍的父亲是做什么工作的?根据Both of Li Shizhen’s father and grandfather were doctors. 李时珍的父亲和祖父都是医生。可知,李时珍的父亲是一名医生,故答案为Li Shizhen’s father (He) was a doctor. / A doctor.

【63题详解】

细节理解题。题意:李时珍年轻的时候经常做什么?根据Li Shizhen used to help his father in his medical practice when he was young. 李时珍在年轻的时候经常帮助他父亲行医。可知,李时珍在年轻的时候经常帮助他父亲行医,故答案为Li Shizhen (He) used to help his father (in his medical practice) (when he was young).

【64题详解】

细节理解题。题意:李时珍通过科举考试了吗?Li Shizhen studied for the exams and passed the country-level examination, but he was never able to pass the imperial examination.李时珍为了考试而学习,通过了国家一级的考试,但他始终未能通过科举考试。可知,这里应作否定回答,故答案为No, he didn’t. / No.

【65题详解】

细节理解题。题意:李时珍花了多长时间写《本草纲目》?根据It took him twenty-seven years to write the book. 他花了二十七年写这本书。可知,李时珍花了二十七年的时间写《本草纲目》,故答案为(For) twenty-seven (27) years./ He spent twenty-seven (27) years (in) writing/on Compendium of Materia Medica./ It took him twenty-seven (27) years to finish writing Compendium of Materia Medica.

Passage D

根据短文内容完成短文后的任务,并将答案写在答题卡的相应位置。

Space vegetables are grown from seeds (种子). They have been taken to and brought back from outer space. The seeds are influenced by the radiation (辐射) and low gravity (重力) in outer space. When they are brought back to the earth, these seeds produce vegetables that are bigger, healthier and more nutritious (有营养的) than normal vegetables. People needn’t worry, because space vegetables are actually very healthy.

Here are some facts that you should know about space vegetables:

Space vegetables are grown from seeds (A)_________ are carefully chosen. After seeds are brought back from space, (C) they are tested to make sure that the vegetables they grow will be safe to eat. There are no traces (痕迹) of radiation after testing.

Space vegetables are better for you than normal vegetables. (B) _________ example, space tomatoes stay fresh for twenty days, which is one week longer than normal tomatoes.

After genetically modified (转基因) food came into the market, people worried that they were eating unknown things. Unlike genetically modified food, space vegetables have not been genetically changed. This means that no new genes (基因) are put into the vegetables. (D) So they won’t be bad for your health.

66. 在文中(A)和(B)的空白处分别填入适当的词:_________ _________

67. 文中划线部分(C)指代的是:_________

68. 将文中划线部分(D)改写为:So they won’t _________ _________ to your health.

69. 从文中找出两个能说明太空蔬菜特点的形容词:_________ _________

70. 从文中找出能说明本文中心大意的单词或者短语:_________

【答案】66. (1). which/that (2). For

67. seeds (from space)

68. (1). be (2). harmful

69. (1). bigger (2). healthier

70. Space (space) vegetables

【解析】

文章大意:本文主要讲了人们需要了解一些关于太空蔬菜的事实。

【66题详解】

分析“Space vegetables are grown from seeds (A)_____ are carefully chosen.”的句子结构可知此处是seeds作先行词的定语从句,先行词指物,且在从句中作主语,用关系词which或that;“____ example”后的句子是举例说明太空蔬菜比我们平时吃的蔬菜更好,此处用for example表示“例如”,for的首字母大写。故答案为which/that; For。

【67题详解】

根据画线词所在语境“After seeds are brought back from space, (C)they are tested to make sure that the vegetables they grow will be safe to eat.”可知被测试的是从太空带回了的种子,they指代上文中的来自太空的seeds。故答案为seeds (from space)。

【68题详解】

考查同义句转换。结合题干中“to your health”可推出原句中be bad for要替换为近义短语be harmful to,表示“对……有害”。故答案为be harmful。

【69题详解】

根据第1段中“When they are brought back to the earth, these seeds produce vegetables that are bigger, healthier and more nutritious than normal vegetables.”可知太空蔬菜比普通蔬菜更大、更健康、更有营养。故答案为bigger; healthier。

【70题详解】

结合全文内容可知本文主要讲的是太空蔬菜的一些相关事实,能说明本文中心大意的短语是“space vegetables”。故答案为Space (space) vegetables。

Ⅶ.书面表达

(A)根据要求完成读后续写,并将答案写在答题卡的相应位置。

71.阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的语篇。

注意:

1.所续写短文的词数应为40-50词;

2.必须至少使用2个短文中划线的关键词语;

3.续写至少一段,第一段开头语已经为你写好;

4.续写完成后,请用下划线标出你所选用的关键词语。

Because of COVID-19 (新冠病毒), students had to study online at home for a long time. Compared with studying at school, it’s very different.

Some students like online classes, because they have more freedom. They can get information about their study on the Internet. And they can also ask their teachers questions by Internet, telephone or email. During every break, they can watch TV or listen to music to relax.

Paragraph 1:

However, some students prefer studying at school. _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

【答案】例文:

However, some students prefer studying at school. In class, they can listen to teachers more carefully. Teachers can check their homework and help them in time. They can communicate with their teachers and classmates face to face. School is also good fun. After class, students can play together and enjoy themselves in different sports teams as well.

【解析】

【详解】1. 题干解读:本题属于材料作文,题目的开头已给出。要求根据短文中所给情节续写短文,要求至少使用2个短文中划线的关键词语,且将所选词语加下划线。写作时要紧扣材料内容并进行适当发挥。适当使用副词和连词等增加亮点。写好时,再阅读一遍,减少语法错误,不要犯单词拼写上的错误。
2. 例文点评:这是一篇比较优秀的例文。例文紧扣题目要求,与所给短文内容衔接自然,并用了原文中划线的多个关键词。例文简明扼要,结构清晰,语言表达到位。
3. 高分亮点:
单词和短语:prefer doing sth.;carefully;in time;communicate with;face to face;enjoy oneself;as well。
句型:Teachers can check their homework and help them in time. (and连接并列谓语结构)
School is also good fun.(不可数名词fun作表语)

(B)根据要求完成提示性作文,并将答案写在答题卡的相应位置。

72.高尔基说:“书籍是人类进步的阶梯。”为了激发同学们的阅读兴趣,请你以“我读书,我受益”为主题, 根据下列要点提示,代表Reading Club向全校学生发出一封倡议书。

内容提示:

1.feel the beauty of the words

2. open your eyes

3. increase your knowledge

4. develop a good reading habit

5. enjoy the happiness

要求:

1.不能出现真实的校名、人名等相关信息;

2.请包含所有英文提示内容,可以适当发挥;

3.内容完整、意思连贯、符合逻辑、书写整齐;

4.词数:80-100词。开头已给出,不计入总词数。

Dear students,

Reading can not only help you make progress but also make you grow well. Here are some advantages of reading. _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Hope all of you can enjoy reading. Let’s take action together now!

Reading Club

July 15. 2020

【答案】Dear students,

Reading can not only help you make progress but also make you grow well. Here are some advantages of reading.

First, when you are reading, you can feel the beauty of the words. Second, reading can open your eyes and help you to know about the world. Third, reading is also the best way to increase your knowledge. Fourth, you can improve your writing skills by reading. What’s more, when you spend most of your spare time reading, you will be able to develop a good reading habit. There is so much knowledge and so many interesting things in different kinds of books. You can enjoy the happiness that the books bring to you at the same time.

Hope all of you can enjoy reading. Let’s take action together now!

Reading Club

July 15. 2020

【解析】

【详解】1.题干解读:本次书面表达是一篇书信作文。写作时,围绕“我读书,我受益”的主题展开,为全校学生发出一封倡议书。本文已经给出了写作要点,动笔前要先认真阅读要点,然后围绕要点适当发挥。作文的开头、结尾已给出,写作中,应承接短文的开头,注意描述的全面性,将提示的内容全部利用上;结合材料内容,可知本文主要是用一般现在时态进行叙述。语言的表述应该符合语法的结构,造句应该符合英语的表达习惯。

2.例文点评:这是一篇优秀的例文。本文采用三段式,第一段开篇点题读书使人进步;第二段详细阐述了读书的益处;第三段呼吁大家一起读书。整篇例文要点齐全,内容完整,文中“First”、“Second”、“Third”、“Fourth”、“What’s more”等词的使用让本文看起来更加条理清楚,词组,短语等运用灵活,多种句式交替运用,给文章增色不少。

3.高分亮点:

短语:not only…but also…;help sb. (to) do sth.;make progress;the best way to do sth.;writing skills;spend time doing sth.;spare time;develop a good reading habit;different kinds of;at the same time;take action。

句型:Here倒装句;First…Second…Third…Fourth…What’s more…;when引导的时间状语从句;There be句型;and并列句;that引导的定语从句;祈使句。

 

点点赞赏,手留余香 给TA打赏

AI创作

评论0

请先

支持多种货币
支持多种货币付款,满足您的付款需求
7天无忧退换
安心无忧购物,售后有保障
专业客服服务
百名资深客服7*24h在线服务
发货超时赔付
交易成功极速发货,专业水准保证时效性

站点公告

开放大学课程作业辅导,有需要扫码加微信

显示验证码

社交账号快速登录